AMSTERDAM - Het aantal termijnen dat iemand voorzitter van de FIFA kan zijn, moet aan banden worden gelegd. Dat is een van de aanbevelingen die de anticorruptiecommissie van de wereldvoetbalbond vrijdag heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor leden van het uitvoerend comité. 

Alle kandidaten zouden bovendien door een onafhankelijke commissie moeten worden beoordeeld op hun integriteit. Ook zouden hun salarissen en andere beloningen openbaar moeten worden gemaakt.

Twee onafhankelijke toehoorders bij alle vergaderingen van het uitvoerend comité moeten zorgen voor 'juiste beslissingen'.

De commissie, onder aanvoering van de Zwitserse jurist en hoogleraar Mark Pieth, roept de top van FIFA op om pogingen te weerstaan die de hervormingen minder substantieel maken. Ze noemt de eigen aanbevelingen 'fundamenteel'.

De FIFA stelde de commissie in naar aanleiding van alle kritiek rondom het toewijzingsproces van de WK's in 2018 en 2022. Enkele leden van het uitvoerend comité zouden betrokken zijn geweest bij dubieuze handelingen.

Blatter

Het veranderen van de cultuur binnen de FIFA is volgens de commissie 'verre van afgerond'.

De huidige voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, is dat al sinds 1998. De 76-jarige Zwitser is bezig aan zijn vierde termijn. Zijn voorganger João Havelange bekleedde de positie 24 jaar.