HOOFDDORP - Het oefenduel tussen PEC Zwolle en Werder Bremen van 11 januari in het Turkse Belek is volgens de UEFA niet gemanipuleerd.

Dat laat de KNVB aan NUsport weten. De Duitse krant Bild bracht naar buiten dat er opvallend veel geld was ingezet op de optie 'meer dan 3,5 doelpunten' bij het duel dat in 2-2 eindigde.

"Naar aanleiding van de berichtgeving rondom Werder Bremen – PEC Zwolle heeft de KNVB contact opgenomen met zowel PEC Zwolle als de UEFA", luidt de reactie van de bond.

"De UEFA is met behulp van het zogeheten 'Betting Fraud Detection System' tot de conclusie gekomen dat deze wedstrijd niet vanwege gokgerelateerde doeleinden gemanipuleerd is."

Van den Berg

De Turkse arbiter Ihsan Erhan Sönmez zou in het duel om onduidelijke redenen een strafschop aan Werder hebben gegeven.

"Ik dacht meteen aan omkoping", zegt de inmiddels naar sc Heerenveen vertrokken Joey van den Berg, de veroorzaker van de penalty, tegen de Leeuwarder Courant. De strafschop werd gestopt door Zwolle-doelman Diederik Boer.

PEC Zwolle is inmiddels door de KNVB geïnformeerd over het onderzoek. "De Europese voetbalbond heeft de uitkomst donderdag schriftelijk aan de KNVB laten weten. Het moge voor zich spreken dat wij de club hierover direct geïnformeerd hebben."

 

Integriteitseenheid

Wanneer er vermoedens van matchfixing rond een duel bestaan, meldt de KNVB zich altijd eerst bij de UEFA voor het speciaal ontwikkelde 'Betting Fraud Detection System', dat kijkt of de weddenschappen en het wedstrijdverloop aan elkaar gerelateerd zijn.

Mocht dit verdacht zijn, wat in februari 2010 is gebeurd bij de competitiewedstrijd Roda JC - Heracles Almelo, dan stelt de integriteitseenheid van de KNVB een onderzoek in. "In het geval van PEC Zwolle zien wij dan ook geen aanleiding om een onderzoek in te stellen, tenzij de club aangeeft dat graag te willen. Daar is nu geen sprake van", verduidelijkt een woordvoerster.

Europol bracht eerder deze week de enorme omvang van matchfixing in de voetballerij naar buiten. Volgens de Europese opsporingsdienst is er wereldwijd bij 680 wedstrijden sprake geweest van een vorm van omkoping.

Gezellig gesprek

Algemeen directeur Edward van Wonderen van Zwolle bevestigt dat de club de UEFA en de KNVB volgt in deze zaak. "Het is een oefenpotje op een trainingskamp, waarom zou dit een wedstrijd zijn die is omgekocht? Van den Berg zal gedacht hebben aan omkoping onder het mom van een gezellig gesprek. Als je het serieus bekijkt, moet je het eens zijn met de UEFA."

De scheidsrechter van dienst was aangesteld door de organisatie. "Het was een vriendschappelijk toernooi. Dat gaat ook nog eens nergens over."

Bekijk beelden van het duel (zonder de bewuste strafschop):