HOOFDDORP - Frank Rijkaard vindt de stelling dat hij gedurende zijn periode bij FC Barcelona (2003-2008) het fundament heeft gestort voor de huidige successen van de Catalaanse club lariekoek. 

"Ik was gewoon een passant", zegt de bondscoach van Saoedi-Arabië op de website van de FIFA. "Natuurlijk wonnen we in die periode veel prijzen, maar dat was te danken aan de inzet van de spelers."

"Dat gezegd hebbende: ik had uiteraard wel een goede relatie met de spelersgroep, anders hadden we nooit twee landstitels en de Champions League veroverd."

Volgens de oud-speler van onder meer AC Milan en Ajax dankt Barcelona de huidige glorieperiode aan de uitstekende jeugdopleiding.

"De spelers maken al op heel jonge leeftijd kennis met de filosofie van de club. De coach hoeft alleen maar te wennen aan de speelstijl. Voor mij was dat eenvoudig als Nederlander. Het is heel simpel: Barcelona is succesvol vanwege de vele jeugdteams."

"In Saoedi-Arabië moeten we proberen hetzelfde te realiseren. We moeten wel geduld hebben."

Recept

Op de vraag hoe hij Barcelona zou bestrijden, antwoordt Rijkaard: "Er is geen magisch recept om hen te verslaan, maar de ploegen die in het recente verleden succes boekten, deden dat vaak door heel georganiseerd te spelen."

"Internazionale en Chelsea slaagden er zo in Barcelona uit te schakelen in de Champions League. Noem het de 'Mourinho-methode', die hij begon te hanteren toen hij bij Chelsea zat. Als je op die manier speelt tegen Barcelona, win je misschien één van de tien wedstrijden."