HOOFDDORP - Bondscoach Joachim Löw van Duitsland is bereid zijn trainingsmethoden aan te passen als gevolg van de uitschakeling in de halve finale van het EK door Italië. 

"We kampten niet met pech, het verlies was volledig terecht. We hebben gewoon niet gepresteerd waartoe we in staat zijn. Daarvoor ben ik verantwoordelijk. Dan is het logisch dat je kijkt naar je werkwijze", verhaalt de keuzeheer in Bild.

Een belangrijk leerpuntje is de aanloopfase naar een toernooi. "De voorbereiding had ik anders voorgesteld. In 2010 was dat een sterk punt van ons. Maar dat mag geen excuus zijn. In 2014 moeten we elke seconde benutten om ons optimaal voor te bereiden."

De uitschakeling door Italië leverde de bondscoach voor het eerst kritiek op. "Dat hoort erbij. Het is heel belangrijk dat we daarvoor open blijven staan. Ik vond wel dat de stemming in de aanloop naar het toernooi iets te positief was."

"Of dit het moeilijkste jaar van mijn ambtsperiode was? Nee, de dagen en weken na de zelfmoord van Robert Enke in 2009 waren veel zwaarder."

Löw geeft zichzelf een '2' voor zijn werk, op een schaal van 1 tot en met 6, waarbij 1 het hoogste is. "Een 1 is onmogelijk zonder titel. Het is echter niet zo slecht om de halve finale op het EK te halen en om weer tweede van de wereld te zijn. Alles bij elkaar is een 2 een realistisch cijfer."