HOOFDDORP - De Nigeriaanse voetbalbond heeft gedreigd de FIFA in te schakelen als twee Engelse clubs hun internationals niet willen afstaan voor de Afrika Cup.

Newcastle United-manager Alan Pardew liet dinsdag weten dat hij Shola Ameobi heeft verboden om mee te doen aan het toernooi om de Afrika Cup. Ook Millwall-trainer Kenny Jackett gaat ervan uit dat zijn speler Danny Shittu de oproep voor het nationale elftal weigert.

Chris Green, bestuurslid van de Nigeriaanse voetbalbond, schroomt niet om harde maatregelen te nemen tegen de Engelse clubs.

''De clubs minachten niet alleen Nigeria, maar de FIFA en het CAF (Afrikaanse voetbalbond) ook. De regels wat betreft interlands zijn duidelijk dus we beschouwen de meningen niet alleen als niet respectvol, maar ook belachelijk. Wij kennen de regels'', aldus Green tegen de BBC.

''De FIFA heeft duidelijk gemaakt dat de clubs de spelers niet kunnen inzetten tijdens de Afrika Cup.''

''We zullen verder aandringen op extra sancties. We begrijpen dat deze clubs onze spelers betalen, maar het zijn ook internationals. Regels zijn regels.''

Ameobi maakte vorige maand zijn debuut voor Nigeria en behoort tot de voorlopige selectie van bondscoach Stephen Keshi voor de Afrika Cup, die volgende maand begint. Pardew zegt zijn aanvaller hard nodig te hebben in de Engelse competitie.

Nigeria neemt het bij de Afrika Cup op tegen titelverdediger Zambia, Burkina Faso en Ethiopië.