HOOFDDORP - Robin van Persie heeft met zijn komst naar Manchester United ongeveer dezelfde impact veroorzaakt als Eric Cantona in 1992. 

Die mening is manager Alex Ferguson van de koploper van de Premier League toegedaan. Sinds zijn komst naar Old Trafford afgelopen zomer trof de international al vijftien keer doel in 22 officiële wedstrijden.

"We hebben dit jaar een heel vroeg kerstcadeautje gekregen: Van Persie", zegt Ferguson op de website van Manchester United.

"Eigenlijk houd ik er niet zo van om een individu te prijzen. Ik geloof namelijk dat sterke teams zich kenmerken door een hecht collectief. We zijn ook geen eenmansleger, maar soms komt het voor dat je geluk hebt en je het laatste puzzelstukje vindt."

"In 1992 gebeurde het toen we Cantona aantrokken. Hij kwam precies op het juiste moment binnen, hij was de katalysator in onze jacht op succes."

Bonus

Ferguson roemt Van Persie om zijn gehele oeuvre. "Hij maakt niet alleen doelpunten. Hoeveel assists heeft hij al gegeven? Ik ben de tel kwijt. Het is echt opmerkelijk dat hij zich zo snel heeft aangepast."

"Zijn houding is ook meer dan uitstekend. Hij bekommert zich om de jongere spelers en moedigt ze aan, dat is echt een bonus."

Ronaldo

Volgens Ferguson hoeft een 'laatste-puzzelstukje-speler' niet per se prijzig te zijn. "Cristiano Ronaldo was geen recordaankoop, maar hij ontwikkelde zich wel tot een speler die door heel veel mensen als de beste ter wereld werd gezien."

Manchester United speelde zondag met 1-1 gelijk tegen Swansea City en heeft een voorsprong van vier punten op Manchester City.