RIJSWIJK - De eerste seizoenshelft van de eredivisie heeft iets minder doelpunten opgeleverd dan vorig jaar. Toen stond de teller na zeventien wedstrijden bij het ingaan van de winterstop op 503 treffers, nu was dat 479.

Tijdens de achttiende speelronde van afgelopen weekeinde werd nog 26 keer gescoord, waardoor het totaal nu op 505 staat.

Vorig seizoen kwamen de eredivisieclubs uiteindelijk drie doelpunten tekort om de 'magische' grens van duizend treffers te halen (997).

Wilfried Bony van Vitesse voert met zestien treffers de topscorerslijst aan, gevolgd door Alfred Finnbogason (sc Heerenveen) en Graziano Pellè (Feyenoord), die beiden veertien keer scoorden.

Kaarten

De scheidsrechters deelden meer gele en rode kaarten uit dan vorig seizoen. Toen stond de teller bij het ingaan van de winterstop, na zeventien wedstrijden, op 511 keer geel en 45 keer rood.

Dit voetbaljaar ligt dat met 564 gele en 49 rode kaarten wat hoger, al hebben alle clubs nu één wedstrijd meer gespeeld.

Kevin Conboy van NEC is de grootste 'zondaar', hij werd al drie keer met rood van het veld gestuurd. PSV-aanvoerder Mark van Bommel heeft de meeste gele kaarten op zijn naam staan (zeven).

In het seizoen 2011-2012 vielen liefst 81 rode kaarten, een record in de eredivisie. Het aantal gele kaarten bleef steken op 939, aanzienlijk minder dan een jaar eerder toen het totaal uitkwam op 1034.

Bezoekers

Tijdens de eerste achttien speelrondes kwamen ruim 3,1 miljoen mensen naar de stadions. Vorig seizoen bezochten in totaal bijna zes miljoen mensen de voetbalwedstrijden in de eredivisie.