HOOFDDORP - Wereldwijd openen kranten maandag met Lionel Messi's recordaantal doelpunten in één kalenderjaar. Zelfs de Duitse media feliciteren hem uitgebreid, maar voegen tegelijkertijd een kritische noot toe. 

Bekijk de 86e goal van Messi in 2012

"Messi breekt Gerd Müllers doelpuntenrecord", aldus de Süddeutsche Zeitung. Wat de krant er wel bij vermeld is dat Messi aanzienlijk meer wedstrijden dan de Duitser nodig had en in tegenstelling tot Müller penalty’s neemt.

In Messi's vaderland niks van dat. El Clarín opent met: "Messi eigenaar van hét record", en Olé verwijst met "Messico 86" naar het optreden van Diego Maradona op het WK 1986.

"Messi torpedeert zichzelf in geschiedenisboeken", kopt het Catalaanse El Mundo Deportivo. Verwijzend naar de Spaanse bijnaam van Müller: de Torpedo.

La Gazzetta dello Sport opent met: "Mythische Messi verbreekt record", en betitelt hem verder als 'legendarisch' en 'formidabel'.

Heldendaad

Zelfs The New York Times heeft ruimte voor het record, maar is ook realistisch: "Messi heeft nog één doel te verwezenlijken." Hiermee doelt de krant op het feit dat ‘Leo’ nog geen aansprekende resultaten heeft geboekt met het Argentijnse elftal.

The Guardian is niets dan lyrisch: "Messi pakt Müllers record met twee goals voor Barcelona." De Britse krant komt superlatieven tekort, spreekt over 'een heldendaad', een nu al 'fenomenale carrière' en beschrijft de nieuwe recordhouder als 'bovennatuurlijk'.

De persoon in kwestie reageerde koeltjes op zijn prestatie. "Het record is leuk, maar mijn doel is om titels te winnen met Barcelona", aldus 'de vlo'.