HOOFDDORP - Robin van Persie besliste zondagmiddag diep in de blessuretijd de levendige derby met Manchester City in het voordeel van United. De Nederlandse aanvaller mocht net buiten de zestien meter aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal via de muur binnen.

Bekijk de samenvatting van City - United

"Rooney vroeg aan me of ik de bal op doel ging schieten of dat ik een voorzet zou geven", verklaarde Van Persie tegenover SkySports. "Ik koos voor het schot."

Het schot van Van Persie leverde de 2-3 op. United kwam na een half uur spelen al op een 0-2 voorsprong tegen de grote rivaal door twee doelpunten van Wayne Rooney. Na een onterecht afgekeurd derde doelpunt in de tweede helft, waarbij Van Persie aan de basis stond, wist City alsnog terug te komen.

"We hadden een geweldige start dankzij Wayne", blikte Van Persie terug op het duel. "We hadden complete controle, maar we wisten dat City een ploeg heeft die altijd terug kan komen. Het is echt geweldig om zo'n beladen duel op deze manier te beslissen en de drie punten mee te nemen."

De Nederlander had ook nog een opmerking over het publiek bij de derby. "Er hing een geweldige sfeer en iedereen moedigde zijn team aan. Maar wat er op het eind met Rio Ferdinand gebeurde (hij kreeg ruzie op het veld met een fan en een object uit het publiek tegen zijn hoofd -red.) hoort niet thuis op het voetbalveld."

Kwaliteit

Rooney was na afloop zijn Nederlandse collega-aanvaller dankbaar. "Het was een moeilijke hoek waar vanuit hij die vrije trap moest nemen", aldus de Engelse international. "Maar Robin beschikt over de kwaliteit om zo'n bal te maken en gelukkig deed hij dat ook."

"Het was een geweldige dag voor ons en nu hebben we een gat van zes punten. We hebben er lang op moeten wachten", doelde hij op de twee nederlagen die United vorig seizoen in de competitie leed tegen City. "We weten hoeveel dit betekent voor onze fans."

Kan gebeuren

Ook City-coach Roberto Mancini refereerde aan het vorige seizoen. "Vorig jaar wonnen wij de competitie op het allerlaatste moment. Dit kan gebeuren", verwees hij naar de treffer van Van Persie.

"Maar we hebben heel goed gespeeld. We kunnen niet altijd winnen, maar we hebben aangetoond nog steeds over een sterk team dat de titel kan winnen te beschikken."

Halve stoel

Zijn collega Alex Ferguson zei dat hij in zijn 26-jarige loopbaan als hoofdcoach van United weinig wedstrijddagen met zoveel drama heeft gezien. "Vandaag was extra speciaal omdat City al twee jaar lang thuis niet had verloren in de Premier League. Het was een geweldig duel, je kon je ogen er niet vanaf houden."

De veteraan was echter niet te spreken over het gedrag van de fans diep in de blessuretijd. "Het is ontzettend jammer dat er City-supporters waren die het veld opkwamen en vanaf de tribunes met munten gooiden. Dat mag niet gebeuren. Hetzelfde gebeurde bij Chelsea en dat overschaduwde het hele duel. Het voetbal kan zonder dat soort excessen."

"Bij Chelsea werd er zelfs een halve stoel op het veld gegooid en er werd niets aan gedaan. Het is een groot probleem, maar vandaag ga ik het uit mijn geheugen verbannen omdat het zo'n geweldig duel was. Dit soort wedstrijden laat zien wat de kwaliteit van de Premier League is."