DEN HAAG - Nu de overname van Eredivisie Live door de Amerikaanse sportzender Fox is goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), moeten de Nederlandse voetbalfans rekening gaan houden met vele veranderingen. 

Het 'voetbal kijken met bord op schoot' heeft zijn langste tijd gehad, het voetbalweekeinde wordt nòg meer uitgespreid en het is de bedoeling dat Fox - naast Eredivisie Live - ook een nieuwe zender op het 'open net' begint.

''Er moet een cultuuromslag gemaakt worden'', zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake.

''Maar dat hoort bij deze tijd. We leven nu eenmaal in een nieuwe wereld en wat dat betreft loopt Nederland toch een beetje achter. Dat voetbal kijken met het bord op schoot wordt zwaar overdreven, maar de NOS zal zeker niet blij zijn.''

Samenvattingen

Van den Wall Bake verwacht dat er op de betaalzender ook in het begin van de zondagavond nog een wedstrijd wordt uitgezonden, waardoor de samenvattingen waarschijnlijk pas rond 21.00 uur op het open net komen.

Aan die samenvattingen op het open net wordt overigens niet getornd, aangezien dit in de wet is verankerd.

De NOS bezit tot medio 2014 die rechten. Daarna is het een serieuze optie dat Fox zijn eigen kanaal begint - bijvoorbeeld door SBS over te nemen - en daarop de samenvattingen uitzendt.

''SBS is een zender waar veel in is geïnvesteerd en is voor weinig geld te koop. Ik sluit zeker het zeker niet uit'', aldus Van den Wall Bake.

Eén miljard euro

Fox maakte in augustus bekend dat het een belang van 51 procent verwierf van Eredivisie Media & Marketing (EMM).

Vrijdag keurde de NMa de overname goed. Het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch verzekerde zich voor de komende dertien jaar van de uitzendrechten van de eredivisie.

Naar verluidt is daarmee een bedrag van één miljard euro gemoeid. De achttien clubs en de KNVB hadden eerder al ingestemd met het bod.

Alex Tielbeke, directeur van EMM, is verheugd over het besluit. ''We zijn blij dat de samenwerking tussen EMM en Fox nu echt van start kan gaan."

Stevige injectie

"De overeenkomst betekent een stevige injectie voor het Nederlandse voetbal, hetgeen goed nieuws is voor de clubs maar zeker ook voor de fans."

"Door de lokale en internationale ervaring van Fox te combineren met onze eigen tv-zender worden we in staat gesteld de fans optimaal en met hoge kwaliteit te bedienen en het succes van Eredivisie Live verder uit te bouwen.''