PAPENDAL - Met de knappe overwinning van vorige week bij PSV zette Vitesse vorige week zijn fenomenale reeks in uitwedstrijden voort. Het predicaat titelfavoriet wil coach Fred Rutten zijn team nog niet meegeven. "We leven van wedstrijd naar wedstrijd."

Door Laurens Gooijer

Vitesse gaat het laatste blok wedstrijden voor de winterstop in met een nagenoeg fitte selectie. Het kan alleen niet beschikken over de langdurige geblesseerde Frank van der Struijk.

Het uitblijven van blessures valt volgens Rutten voor een groot gedeelte aan hemzelf toe te schrijven.

"Ik zorg gewoon voor een goede arbeid-rustverhouding", zegt hij met een knipoog.

Malki

Vitesse neemt het zondag in Arnhem op tegen Roda JC. "Ik heb Roda onlangs zien spelen in De Kuip en daar hebben ze mij in positieve zin verrast. Die 5-2 nederlaag tegen Feyenoord was in mijn ogen geflatteerd."

Rutten beschouwt spits Sanharib Malki als het grootste gevaar aan Roda-zijde. "Dat is gewoon een speler die je niet los kunt laten."

"Of we wel even winnen van Roda? Ik denk het niet. Ze hebben toch een fase van vier duels gehad waarin ze maar één tegendoelpunt kregen. Tegen Ajax deden ze het zondag ook vrij aardig."

Bony

Over de importantie van spits Wilfried Bony is Rutten duidelijk: "Wilfried is onvervangbaar. Hij is belangrijk op het veld en in de kleedkamer. Toen ik bij PSV werkte, vertrok Ibrahim Afellay in de winterstop naar FC Barcelona. Dat viel niet op te vangen."

"Als je de leider van je team verliest, moet je hopen dat er iemand anders opstaat in de pikorde."

Rutten denkt niet dat Jonathan Reis op korte termijn zo'n leidersrol kan vervullen. "Jonathan is nog niet terug op zijn oude niveau. Hij wil nog wel eens zijn been terugtrekken in 'erop of eronder-duels'."

"Hij komt nu weer in de buurt van het gewicht van toen hij bij PSV speelde en hij een geweldige periode beleefde. Zondag had hij een paar beslissende acties, ik weet dat Jonathan eraan komt."