AMSTERDAM - Trainer Frank de Boer van Ajax durft het aan om zaterdag tegen PSV een basisplaats in te ruimen voor Danny Hoesen, die afgelopen zondag in het duel met Roda JC de spitspositie invulde.

Door Bart Vlietstra

"Ik zeg niet dat Hoesen gaat spelen, maar ik zou het wel met hem aandurven. Ik speel het liefst met een vast team. Dat geeft vastigheid. Soms moet je door omstandigheden iets wijzigen. Maar als het goed loopt, laat ik het staan", zei De Boer vrijdag tijdens zijn persconferentie in de aanloop naar de topper.

De oefenmeester zal geen concessies doen aan Ajax' speelwijze. "De kans dat je aan de goede kant van de score staat, is groter met zeventig procent balbezit. Dat is onze filosofie, dat willen we afdwingen."

Kwetsbaar

"We kunnen kwetsbaar zijn in de eerste fase van omschakeling, PSV is een ploeg die daar goed van kan profiteren. Maar toch gaan we ook tegen hen ons eigen spel spelen. Vooral in de Arena willen we domineren."

De Boer heeft het vaak met zijn spelers over de omschakelmomenten. "We kijken met spelers naar de beelden, spreken spelers aan op individuele fouten. Hoe sta je? Wanneer zet je druk?"

Over de kracht van PSV zei de coach: "Ik vind PSV een goede ploeg. Mark van Bommel en Kevin Strootman zijn sluw en ervaren. Met Jeremain Lens, Dries Mertens en Luciano Narsingh hebben ze veel snelheid en creativiteit voorin."

Sulejmani

De selectie van de Amsterdammers bevat geen verrassingen; Miralem Sulejmani maakt dus opnieuw geen deel uit van het keurkorps.

"Hij traint niet mee met het eerste, want we hebben heel veel goede spelers. Hij doet zijn best, maar het is wenselijk dat hij in de winterstop verkocht wordt", meldde De Boer.

Ajax heeft na veertien speelrondes een achterstand van zes punten op koploper PSV.