RIJSWIJK - Het Amerikaanse tv-netwerk Fox mag definitief een meerderheidsbelang nemen in Eredivisie Live. Daarmee heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ingestemd. Dat hebben beide partijen vrijdag bevestigd.

De firma van mediamagnaat Ruper Murdoch maakte in augustus bekend dat het een belang van 51 procent verwerft van Eredivisie Media & Marketing (EMM).

Het bedrijf verzekerde zich voor de komende dertien jaar van de uitzendrechten van de eredivisie. Naar verluidt is daarmee een bedrag van één miljard euro gemoeid. De achttien clubs en de KNVB hebben eerder al ingestemd met het bod.

Alex Tielbeke, directeur van EMM, is verheugd over het besluit. ''We zijn blij dat de samenwerking tussen EMM en Fox nu echt van start kan gaan. De overeenkomst betekent een stevige injectie voor het Nederlandse voetbal, hetgeen goed nieuws is voor de clubs maar zeker ook voor de fans."

"Door de lokale en internationale ervaring van Fox te combineren met onze eigen tv-zender worden we in staat gesteld de fans optimaal en met hoge kwaliteit te bedienen en het succes van Eredivisie Live verder uit te bouwen.”

Exploiteren

Fox International Channels maakt deel uit van een internationaal gezelschap van sportzenders in onder meer Noord- en Zuid-Amerika, Azië en ook in Europa.

Fox en EMM gaan nu onderzoeken hoe ze de mediarechten van de eredivisie zo optimaal mogelijk gaan exploiteren. Beide partijen bekijken ook of er een extra tv-zender wordt gecreëerd.

NOS

De eredivisiesamenvattingen blijven in elk geval tot medio 2014 te zien bij de NOS.

"Voor de periode daarna worden alle opties met betrekking tot uitzending van de samenvattingen overwogen, waarbij voorop staat dat deze net zoals in de huidige situatie toegankelijk blijven voor het grote publiek", melden Fox en EMM.

"Want welke beslissing we ook nemen, een ding staat daarbij vast: ook na 2014 zijn de samenvattingen te zien op het open net."

Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS wil ook na 2014 voetbal uitzenden.

"We gaan nu zeker proberen om de rechten te houden. We kunnen zeker niet onrealistisch bieden, want we hebben te maken met bezuinigingen. Maar we zitten nog in de wedstrijd en we gaan proberen te scoren'', aldus De Jong.