Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
blatter

FIFA sluit contracten met Hawk-Eye en GoalRef

LAUSANNE - De invoering van de veelbesproken doellijntechnologie in het topvoetbal is weer een stapje dichterbij gekomen. De wereldvoetbalbond FIFA heeft dinsdag contracten afgesloten met Hawk-Eye en GoalRef, twee ontwerpers en fabrikanten van de betreffende technologie.
Door ANP

De twee systemen zullen voor de eerste keer worden getest tijdens het WK voor clubs in Japan (6-16 december).

GoalRef werkt met een magnetische chip en een speciale bal. Deze technologie zal worden getest in het stadion van Yokohama. Hawk-Eye, dat werkt met camera's en al bekend is uit het tennis, zal in het stadion van Toyota worden toegepast.

Toestemming FIFA

Beide systemen zullen voor het begin van het WK eerst nog uitgebreid worden getest voordat de FIFA al dan niet toestemming geeft voor het gebruik van de nieuwe technologie tijdens de acht duels in Japan.

De FIFA benadrukte dat de scheidsrechter in alle gevallen de baas blijft op het veld en dat de nieuwe technologie slechts een hulpmiddel is om tot het juiste oordeel te kunnen komen.

Indien de introductie bij het WK in Japan succesvol verloopt, wil de FIFA de doellijntechnologie ook inzetten bij de Confederations Cup in 2013 en het WK in 2014.


Lees meer over:

FIFA

Aanbevolen artikelen