RIO DE JANEIRO - De wereldvoetbalbond FIFA vindt het tijd worden dat de organisatie van het WK 2014 in Brazilië zich gaat bekommeren om de supporters. Het titeltoernooi verwacht een half miljoen bezoekers te trekken.

Secretaris Jérôme Valcke zei maandag wel te geloven dat voor de deelnemende ploegen alles goed is geregeld, maar waarschuwde dat de voetbalfans absoluut niet mogen worden vergeten.

Het is bijvoorbeeld nog volstrekt onduidelijk hoe die de verschillende stadions in het immense Zuid-Amerikaanse land moeten bereiken.

''Het gaat niet over de officials, de teams of de FIFA zelf. Voor hen zijn er chartervluchten en onderkomens. We moeten ons druk maken om de fans die hun ploeg komen aanmoedigen. We kunnen niet zonder hen'', aldus Valcke.

De binnenlandse vliegverbindingen in Brazilië zijn nu al overbelast. Er moet vaak worden overgestapt en de transfer in Sao Paulo is een crime. Vervoer over de slecht onderhouden wegen is evenmin een lolletje en kan bovendien dagen duren gezien de afstanden.

Volgens Valcke moeten supporters soms meteen na de wedstrijd alweer vertrekken door gebrek aan slaapplaatsen. ''Er is een speelstad, ik zal de naam niet noemen, die een stadion heeft voor 45.000 mensen en hotelaccommodatie voor 17.000. De enige oplossing is er drie in één bed te stoppen.''

Optimisme

Toch toonde de Fransman ook enig optimisme. ''We zijn nu tenminste overgestapt van praten over problemen naar praten over oplossingen. We zijn in staat de problemen te benoemen en antwoorden te vinden.''

Valcke zorgde eerder dit jaar nog voor nationaal oproer in Brazilië toen hij ongezouten kritiek op de trage gang van zaken ventileerde en zei dat er zo links en rechts een 'schop onder de kont' nodig was. Later verontschuldigde hij zich voor zijn uitlatingen en konden beide partijen weer door een deur.

''Een kwestie van wijzer worden en begrip hebben. Bekvechten heeft ook geen enkele zin. Een echtpaar kan scheiden, een samenwerkingsverband voor een WK kan niet uiteen.''