HOOFDDORP – Mario Been heeft het gehad met de Belgische arbitrage, die volgens hem wel erg vaak beslissingen in het nadeel van zijn club Racing Genk neemt.

Coach Been verloor met Genk zondag twee punten tegen Leuven, dat uit een strafschop kort voor tijd een doelpunt van Glynor Plet ongedaan maakte: 1-1.

De ex-trainer van Feyenoord meldde zich na afloop woedend bij de Belgische pers. Hij had gezien dat aan de strafschop een handsbal van Leuven vooraf was gegaan.

“Het is schrikbarend wat er hier gebeurt”, meldde Been. “Scheidsrechters in België hebben veel te veel invloed op de uitslag.”

Been moest erkennen dat Leuven op basis van het spel een punt verdiende, maar dat dankten ze uiteindelijk aan arbiter Christophe Delacour. “Ik kon vanaf de zijkant zien dat die gozer hands maakte voordat hij viel. De scheidsrechter kon het vanaf vijf meter afstand niet zien. Daar heb ik wel een probleem mee.”

Boswachter

De Rotterdammer, die afgelopen week met Genk nog de volgende ronde van de Europa League bereikte, suggereerde zelfs dat Delacour de handsbal bewust negeerde. “Het enige wat eraan ontbrak was dat hij meejuichte toen Ibou die strafschop raak schoot.”

Genk behield ondanks het puntenverlies de vierde plaats, op acht punten van koploper Anderlecht. Maar Been wilde er niets van weten dat er nog geen man overboord is. “Als ik me nu niet druk zou maken, had ik beter schilder of boswachter kunnen worden. Ik ben trainer.”