ALKMAAR – AZ wist de laatste vier competitiewedstrijden niet te winnen en neemt na de thuisnederlaag (0-2) tegen Feyenoord slechts de twaalfde plaats in op de eredivisieranglijst. Maar van een crisis willen de Alkmaarders niets weten.

Door Daan Smink

Zowel trainer Gertjan Verbeek als aanvoerder Nick Viergever probeert de rust te bewaren en analyseerde na afloop dat Feyenoord simpelweg wat sterker was.

Verbeek had alleen in de eerste 25 minuten een AZ gezien dat de baas was in eigen huis.

Viergever frustreerde het vooral dat AZ desondanks in negentig minuten grote moeite had om tot kansen te komen.

“We hebben volgens mij niet één echte kans gecreëerd tegen Feyenoord", aldus Viergever tegen NUsport. "Dat is frustrerend. Hoe dat komt? Het vertrouwen ontbrak. Écht willen voetballen, dat miste bij ons.”

Kwaliteit

Volgens Feyenoord-trainer Ronald Koeman kwam AZ niet aan voetballen toe omdat Feyenoord dat niet toeliet. “Ik denk niet dat het aan de pressing van Feyenoord lag”, weerspreekt Viergever. “We hadden er best voetballend uit kunnen komen, maar het probleem was dat veel van ons de bal niet wilden hebben.”

Vrijwel alle Feyenoorders waren hun directe tegenstander de baas, maar een verschil in kwaliteit was volgens de centrumverdediger niet de oorzaak.

“Zo voelde ik het in elk geval niet. En áls dat al zo is, dan moet je zorgen dat je strijd levert en zo je persoonlijke duels wint. Dat ontbrak eraan bij ons, vooral in de tweede helft.”

Tik na tik

Dat heeft alles met een gebrek aan vertrouwen te maken, erkent hij. “Tja, we krijgen de laatste weken natuurlijk tik na tik. We hebben drie wedstrijden op rij niet gewonnen, dat gaat knagen aan je zelfvertrouwen. Een maand terug pakten we drie punten bij Vitesse, maar die lijn hebben we niet kunnen doortrekken.''

''Het mentale verhaal speelt daarin absoluut mee. Je denkt al snel: het wil wéér niet vandaag. We moeten alleen wel beseffen dat we uit een ander vaatje moeten tappen als het voetballend niet lukt. Dat lieten we na tegen Feyenoord. We moeten allemaal meer onze verantwoordelijkheid nemen.”

Zoals trainer Verbeek wekelijks stelt dat AZ simpelweg nog tijd nodig heeft, zo zegt Viergever dat het met de sfeer en het vertrouwen in elkaar nog wel goed zit binnen de spelersgroep. “Crisis? Nee, daarvan is geen sprake. Aan degradatievoetbal of dat soort ongein denk ik ook nog niet. We staan nog net in de middenmoot, maar het wordt wel tijd dat we weer eens drie punten pakken.”