NOORDWIJK - Daryl Janmaat blijft zichzelf verbazen dit seizoen. De verdediger van Feyenoord vertolkte zondag een hoofdrol bij de ruime zege op Roda JC en mocht zich een dag later weer bij Oranje melden.

Door Charlie Bootsman

De 23-jarige Janmaat, die vorig seizoen nog voor sc Heerenveen speelde, is vast van plan om zich bij Oranje in de basis te spelen. Ajacied Ricardo van Rhijn lijkt voor de positie van rechtsback zijn voornaamste concurrent.

"Die basisplaats is nu natuurlijk wel mijn doel. Ik blijf mijn grenzen verleggen", aldus Janmaat, die dacht met Bruno Martins Indi en Joris Mathijsen de Rotterdamse delegatie te vormen bij Oranje.

Bij aankomst in Noordwijk hoorde hij van NUsport dat Jordy Clasie, Stefan de Vrij en Ruben Schaken ook opgeroepen waren. "Komen die ook nog? Dat is leuk voor die jongens, echt top. Zes spelers van Feyenoord. Dat is wel bizar."

Vertrouwen

Zijn directe oproep is voor Janmaat een teken dat bondscoach Louis van Gaal vertrouwen in hem heeft. "De trainer houdt alles goed in de gaten en zal tevreden zijn. Ik voel vertrouwen van hem ondanks mijn ongelukkige debuut."

Janmaat doelt op het eerste WK-kwalicatieduel met Turkije waarin Oranje verdedigend een matige indruk maakte. "Daar ging het met alle nieuwkomers wat minder. Van Gaal bleef me toch het vertrouwen geven en daarna ging het steeds beter."

De Zuid-Hollander hoopt woensdag in de Amsterdam Arena aanspraak te maken op een plek bij de eerste elf. "Ik zit goed in mijn vel. Ik verwacht niks, maar het zou leuk zijn als ik speelminuten maak."