HOOFDDORP - Ruim twee jaar nadat hij met zijn column in De Telegraaf de 'fluwelen revolutie' bij Ajax inzette, concludeert Johan Cruijff in hetzelfde medium dat de gewenste veranderingen in Amsterdam bijna zijn voltooid. 

De regerend kampioen staat op het punt om Edwin van der Sar te benoemen tot algemeen directeur. De recordinternational zal worden ingewerkt door zakenman Michael Kinsbergen.

"Mijn werk bij Ajax zit er bijna op", schrijft Cruijff. "Als het allemaal lukt, dan worden Van der Sar en Kinsbergen toegevoegd aan de directie."

"Als Van der Sar in de toekomst is ingewerkt dan zou het Ajax-model eigenlijk de basis voor de rest van het Nederlandse voetbal moeten worden. Dus oud-spelers met kwaliteit in combinatie met specialisten."

Sinds zijn vertrek uit de raad van commissarissen fungeert Cruijff als adviseur van Ajax. Eerder werd onder anderen Marc Overmars aangesteld op een belangrijke post, die van directeur voetbalzaken.

Indruk

Cruijff denkt dat Van der Sar genoeg kwaliteiten bezit voor het algemeen directeurschap. "Tijdens zijn opleiding aan de Cruyff Institute maakte Van der Sar op de docenten juist indruk door de kwaliteiten die nu van hem worden verlangd."

"Het zegt me weinig, dat hij nog onvoldoende ervaring heeft en het mastersdiploma niet in Nederland wordt erkend. Voor mij is een diploma eigenlijk niet belangrijk, het gaat erom wat iemand weet. Bovendien wordt internationaal de opleiding wel kwalitatief als de tweede van Europa beschouwd."