ARNHEM - AZ heeft Vitesse zondag in een boeiend duel (1-2) de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. In de slotfase van de wedstrijd, waarin AZ voor de rust en Vitesse na de pauze het beste van het spel had, maakte Johann Berg Gudmundsson de winnende treffer voor de Alkmaarders.

Vitesse behield ondanks het verlies de derde plaats in de stand, AZ bezet de tiende plaats.

Op het middenveld ontspon zich al snel een interessant gevecht. Met aan Arnhemse kant het drietal Marco van Ginkel, Simon Cziommer en Theo Janssen, met daar tegenover het Alkmaarse trio Marcus Hendriksen, Adam Maher en Viktor Elm.

Een slag die AZ in de eerste helft ruim op punten won, vooral dankzij de vaardige Maher.

Counters

AZ kreeg met goed en snel uitgevoerde counters ook veruit de beste kansen. Gudmundsson, Donny Gorter en Jozy Altidore strandden evenwel op doelman Piet Velthuizen. Toch kwam AZ ruim zes minuten voor rust verdiend op voorsprong. De volkomen vrij staande Roy Beerens kopte op aangeven van Gorter de 0-1 binnen.

Vitesse mocht vervolgens blij zijn dat die achterstand vóór het rustsignaal niet opliep. Eerst miste Altidore in kansrijke positie en daarna voorkwam Velthuizen dat Maher na een fraaie solo scoorde.

Na de pauze zat er meer vuur in het spel van Vitesse, mede door de snelheid van de ingevallen Renato Ibarra. Door zijn acties aan de rechterkant werd ook de aanvoer naar spits Bony verbeterd. Het zorgde voor gevaarlijke momenten voor het doel van AZ, maar meer dan onzuivere schoten van Tomás Kalas en Mike Havenaar leverde het aanvankelijk niet op.

Spektakel

Met het inbrengen van Gaël Kakuta voor de zwakke Havenaar voerde Vitesse de druk verder op. Met succes. Een kwartier voor tijd kwam de ploeg naast AZ. Marco van Ginkel knalde een voorzet van Kakuta achter doelman Esteban.

In de spectaculaire slotfase probeerde Vitesse van alles om de winst naar zich toe te trekken. Het was echter AZ dat de drie punten meepakte.

Na een snel uitgevoerde counter bezorgde Gudmundsson Vitesse in de tiende competitieronde de eerste nederlaag van het seizoen.