BOEKAREST - Rafael van der Vaart beseft dat Oranje een goede stap richting het WK heeft gezet na de zege in Roemenië (1-4), maar dat de buit nog lang niet binnen is. "Er is nog een lange weg te gaan voordat we onze koffers kunnen pakken."

Door Bart Vlietstra

Het Nederlands elftal trad dinsdagavond aan in de intimiderende National Arena in Boekarest. "De entourage was als bij een EK- of WK-wedstrijd."

"Na die bal op de lat in de eerste minuut gingen wij goed en rustig voetballen. Dat was niet gemakkelijk in zo’n heksenketel", aldus Van der Vaart na afloop van het duel.

Terugkeer

De middenvelder van Hamburger SV keerde weer terug in de selectie van bondscoach Louis van Gaal, nadat hij werd gepasseerd voor de interlands tegen Turkije en Hongarije.

Zowel tegen Andorra als tegen Roemenië was de spelmaker trefzeker. "Deze week heb ik twee kansen gehad en veel beter dan dit kun je het niet doen, het ging een stuk beter dan tegen Andorra. Ik heb vandaag laten zien dat ik er nog ben."

"We hebben veel geoefend op vrije trappen. Dode spelmomenten worden steeds belangrijker in internationale wedstrijden. Dat pakte goed uit vanavond."

Aanvoerder

Bij afwezigheid van Wesley Sneijder en Dirk Kuijt werd Kevin Strootman aangewezen als derde aanvoerder, de meer dan honderd caps van Van der Vaart ten spijt.

"Ik vind het niet zo erg dat ik niet de tweede of derde captain ben. De aanvoerdersband dragen is een eer, maar er zijn meerdere leiders in het veld. Ik snap de filosofie erachter van Van Gaal wel."

Duidelijkheid

De linkspoot prijst de keuzeheer om diens duidelijkheid. "Dat is prettig bij een bondscoach. Hij kijkt gewoon per wedstrijd wat hij nodig heeft. Bij binnenkomst weet je al wie er gaan spelen."

"Dan kun je gaan uhh imagineren, zoals hij dat zegt. Die strafschop heb ik ook geïmagineerd. Echt waar! De laatste bij HSV heb ik gemist, dus deze moest er wel even in."