HOOFDDORP - Het Nederlands elftal heeft een belangrijke stap gezet richting kwalificatie voor het WK van 2014 in Brazilië. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal trok in het duel met concurrent Roemenië met 1-4 aan het langste eind.

Jeremain Lens zette Oranje in Boekarest al na negen minuten op voorsprong. De aanvaller van PSV kopte van buiten het strafschopsgebied via de onderkant van de lat raak.

Eerder kwam Nederland goed weg toen de Roemenen eveneens de lat raakten. De bal stuitte in dat geval weer terug het veld in.

Bruno Martins Indi verdubbelde nog binnen het half uur de voorsprong. De verdediger kon volledig vrij intikken uit een voor het doel gebrachte vrije trap.

Vijf minuten voor de rust bracht Ciprian Marica de hoop terug in de Roemeense harten. Hij klopte doelman Maarten Stekelenburg met een bekeken afstandsschot. 

Strafschop

De Oost-Europeanen gingen op jacht naar de gelijkmaker, maar uiteindelijk was het Oranje dat doel trof. Luciano Narsingh werd binnen de zestien neergetrokken en kreeg een strafschop, die vervolgens door Rafael van der Vaart beheerst binnen werd geschoten.

In de tweede helft waren de kansen schaarser dan in het eerste bedrijf. Roemenië probeerde wel iets te creëren, maar een controlerend Nederland bleef betrekkelijk eenvoudig op de been.

Wel ontsnapte Oranje nog aan een strafschop. Martins Indi trok zijn tegenstander neer, op een zelfde wijze als waar Narsingh eerder wel een penalty voor kreeg. Arbiter Craig Thomson wees echter niet opnieuw naar de stip.

Van Persie

Vier minuten voor tijd gooide Robin van Persie het duel definitief in het slot. De aanvaller van Manchester United, die de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar, zette op aangeven van Narsingh simpel de eindstand op het bord.

Oranje blijft door de zege ook na vier kwalificatieduels zonder puntenverlies en gaat nu alleen aan kop in. Roemenië en Hongarije, dat met 3-1 won van Turkije, delen met negen punten de tweede plaats in de groep.

Estland kwam dankzij een 0-1 zege op het puntloze Andorra op drie punten, net zoveel als de Turken vooralsnog verzamelden.