LONDEN - Er komt 23 jaar na dato een nieuw gerechtelijk onderzoek naar de Hillsborough-tragedie.

In dit stadion in Sheffield kwamen indertijd 96 voetbalsupporters in het gedrang om het leven toen er tijdens een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest paniek uitbrak op de tribunes.

Procureur-generaal Dominic Grieve heeft dinsdag in het Engelse parlement gezegd dat hij zich tot het High Court zal wenden om het oorspronkelijke oordeel ''dood door ongeluk'' van tafel te krijgen.

Dan kan er in het belang van de nabestaanden geprobeerd worden beter inzicht te krijgen in de ware toedracht van de ramp op 15 april 1989.

Grieve besloot actie te ondernemen op grond van een vorige maand verschenen rapport, gemaakt door een onafhankelijk panel dat de duizenden tot voor kort geheime documenten uitputtend bestudeerde.

In de bevindingen is sprake van grote fouten bij de inzet van politie en reddingsdiensten. Sneller en adequater optreden had de levens van zeker 41 mensen kunnen redden.

Bovendien zouden politiefunctionarissen meer dan 160 getuigenverklaringen hebben aangepast in een poging de schuld in de schoenen van de Liverpool-fans te schuiven.