HOOFDDORP - Dirk Kuijt is ondanks zijn reserverol bij Oranje lovend over Louis van Gaal. De aanvaller van Fenerbahçe heeft naar eigen zeggen al vroeg in zijn carrière veel geleerd van de bondscoach.

Door Bart Vlietstra

De Katwijker kwam Van Gaal meer dan tien jaar geleden tegen op een beachvolleybaltoernooi in Aruba dat hij samen met Patrick Zwaanswijk won.

"Dankzij Van Gaal, die gaf de punten. Daarna hadden we een gesprek en viel het me op hoeveel hij van me wist", aldus Kuijt in het nieuwe magazine van NUsport.

"Twee jaar later hadden we nog zo'n uitvoerig gesprek. Hij maakte me duidelijk wat voor voetballer ik ben. Daar heb ik veel aan gehad. Die duidelijkheid vind ik zijn belangrijkste kwaliteit. Dat werkt heel goed bij deze groep."

Status

De 32-jarige Kuijt hield bij de aanstelling van Van Gaal al rekening met verjonging in Oranje. "Ik had verwacht dat er nieuw bloed bij zou komen. Het is een logisch proces, je ziet het vaker na eindtoernooien. Veel van die jongens hebben ook meteen hun kans gepakt, dat zegt veel over de visie van Van Gaal."

De goede band van Kuijt met Van Gaal resulteerde zelfs in het viceaanvoerderschap achter Wesley Sneijder. "Daar ben ik erg verguld mee. Ik heb altijd de ambitie gehad om ook naast het veld belangrijk te zijn voor een groep."

"Hoewel ik niet speel, geeft dit toch een bepaalde status. Van Gaal is naar mij toe heel duidelijk geweest. Ik schik me in de reserverol, maar ga er alles aan doen om hem van gedachten te veranderen. Mijn rol is heel belangrijk, maar ik wil nog belangrijker worden."

Lees het complete interview met Kuijt in het nieuwe NUsport-magazine, dat nu in de winkels ligt, online te bestellen en op de iPad verkrijgbaar is.