ROTTERDAM – Georginio Wijnaldum vertolkte maandagavond een hoofdrol bij Jong Oranje. Met zijn openingstreffer zette de aanvallende middenvelder van PSV de ploeg van coach Cor Pot op het juiste spoor richting een 2-0 zege en kwalificatie voor het EK onder 21 in Israël.

Door Sander van Hal

“Ik vind het heel belangrijk dat we ons hebben gekwalificeerd”, zegt Wijnaldum. “Niet alleen voor mij, maar voor álle jongens die volgend jaar meegaan naar het EK."

"We spelen straks tegen de beste spelers van Europa uit onze leeftijdscategorie, daar worden we alleen maar beter van. De jongens van Jong Oranje die jaren geleden uitblonken op het EK, hebben daarna een mooie transfer kunnen maken of andere grote stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling. Wij krijgen nu ook zo’n kans.”

Nummer tien

Wijnaldum begon aan de wedstrijd van maandag in het stadion van Sparta als rechtsbuiten, net als in de eveneens met 2-0 gewonnen heenwedstrijd op donderdag. Met vele familieleden en vrienden op de tribune verhuisde hij na rust naar zijn favoriete positie als nummer tien, waar hij de rest van het seizoen ook bij PSV hoopt te spelen.

“Het is niet alleen mijn favoriete positie, maar ook mijn beste positie. Je wordt er veel meer in het spel betrokken dan als rechtsbuiten, waardoor je veel sneller in de wedstrijd kunt groeien.”

Hij zegt ‘blij’ te zijn dat hij PSV even kon verlaten voor Jong Oranje. “Ik speelde bij de club heel weinig, daar had ik de pest over in. Bij Jong Oranje wist ik dat de kans groot was dat ik wel zou gaan spelen en kon ik even vrij worden in mijn hoofd. Eindelijk kon ik even aan andere dingen denken. Nu kan ik er weer tegenaan.”

Dick Advocaat

Wijnaldum wil niet stellen dat hij richting PSV-trainer Dick Advocaat, die hem de voorbije weken geen basisplaats gunde, heeft bewezen dat hij ‘op tien’ op zijn best is. “Volgens mij had ik dat dit seizoen al bij PSV laten zien, want ik heb evenveel gescoord als Ola Toivonen. En als ik erin kwam, deed ik het niet slecht. Maar ja, de trainer maakt keuzes en die heb je te accepteren.”

De kans op speeltijd bij PSV is voor Wijnaldum flink gegroeid, nu concurrent Toivonen een zware blessure aan een hamstringpees heeft opgelopen en zeker tot april volgend jaar aan de kant staat.

“Ik vind het erg voor hem dat hij geblesseerd was, maar zijn blessure kan er inderdaad toe leiden dat ik meer ga spelen”, reageert Wijnaldum. “Of het ook echt gaat gebeuren, moet echter nog blijken. Ik houd met alles rekening.”