ROTTERDAM - Het ging niet overtuigend, maar Jong Oranje won wel met 2-0 van Slowakije, waardoor het elftal van Cor Pot zich plaatste voor het EK in Israël. De bondscoach was na afloop opgelucht.

Door Rypke Bakker

"Ja, opgelucht, want we begonnen heel matig," zei Pot. "Misschien zat er bij de jongens toch wat spanning in de benen. Slowakije nam het initiatief en wij wisten daar niet goed mee om te gaan."

"Zo'n slecht elftal is Slowakije trouwens ook niet. Dat vond ik donderdag al toen we daar de heenwedstrijd ook met 2-0 hadden gewonnen."

Creativiteit

Pot wisselde in de rust Ricky van Haaren voor Yanic Wildschut. Georginio Wijnaldum, die als buitenspeler was begonnen, zakte naar het middenveld. De ingrepen pakten goed uit.

"Het was niet dat Ricky slecht speelde, maar we moesten het anders aanpakken. Het ging lopen. Op de vleugels hadden we de snelheid van Wildschut en de creativiteit van Jerson Cabral, die ik erg goed vond spelen. En van achteruit werd beter gevoetbald. Dat resulteerde in de bevrijdende 1-0 van Wijnaldum."

Halverwege de tweede helft werd Wildschut neergelegd in het strafschopgebied, waarna Luuk de Jong de penalty benutte. "Een terechte penalty," vond Pot.

Bruno Martins Indi

Na afloop vierden ook de geblesseerden Leroy Fer en Stefan de Vrij het feestje mee. Zij mogen gezien hun leeftijd nog voor Jong Oranje uitkomen, maar sloten na het EK al aan bij het grote Oranje. Ook de gepasseerde Patrick van Aanholt was erbij.

Pot: "Dat geeft aan hoe goed de sfeer is bij Jong Oranje. Ook internationals als Bruno Martins Indi, Luciano Narsingh, Ricardo van Rhijn, Jordy Clasie en Kevin Strootman mogen gezien hun leeftijd mee naar het EK."

"Volgens mij willen ze dat ook. Maar voor Oranje staat op dat moment een oefentrip naar Azië gepland. Ik zal met Louis van Gaal moeten bespreken wie hij wil en kan afstaan. Hij denkt in ieder geval goed mee, dat is positief."

"Als er jongens van Oranje bijkomen, zal dat niet voor niets zijn. Zij zullen spelen. Dat is misschien moeilijk voor de jongens die er nu in staan, maar ik kan harde beslissingen nemen. De beste speelt."