HOOFDDORP - Foppe de Haan staat in de belangstelling van Ajax Cape Town. De 69-jarige trainer heeft inmiddels gesproken met de Zuid-Afrikaanse club die hij in het seizoen 2009/2010 naar de tweede plaats leidde.

Door Rypke Bakker

“Ja, we hebben gesproken”, bevestigt De Haan tegenover NUsport. “Aan de omgeving zal het niet liggen, het is prachtig wonen daar. Maar de vraag is: welke tijdspanne?”

Ajax Cape Town, dat eerder deze maand trainer Maarten Stekelenburg ontsloeg, wil dat De Haan de rest van het seizoen afmaakt. “Maar ik heb nog een aantal afspraken staan hier in Nederland die ik niet wil afzeggen. Daar moeten we uit zien te komen.

“Misschien dat ik tussendoor terugga naar Nederland, of korter blijf. Ik heb in ieder geval gezegd wat ik wil en is nu het aan Ajax Cape Town. Verder is er radiostilte.”

Behoort ‘Foppe versus Marco’ ook tot die afspraken?
“Ja, woensdag, dat wordt een mooie dag. Eerst is er het Fries kampioenschap traplopen. Daarna neemt SC Heerenveen het in het Abe Lenstra Stadion op tegen de beste amateurs van Friesland, gecoacht door mij. Het geld wat opgehaald wordt, gaat naar het goede doel: Kika en het Foppe Fonds, dat gehandicapte kinderen aan een goede rolstoel helpt.”

Ben je er al uit met de opstelling?
De spelers zijn per positie gekozen door de Friezen zelf. Duizenden stemmen zijn uitgebracht. Dus over de opstelling heb ik niets te zeggen, haha”

En is Heerenveen dan klaar voor de derby tegen FC Groningen van zondag?
“Zie het als een flinke training. En die derby zie ik met vertrouwen tegemoet. Het gaat de laatste weken steeds beter met Heerenveen.”

Een prognose…
“Nee, daar doe ik niet aan. De Derby van het Noorden is meestal niet heel spectaculair. Weinig doelpunten. Eén goal kan al genoeg zijn.”