ZWIJNDRECHT - Jeffrey Bruma leek hard op weg een vaste waarde voor het Nederlands elftal te worden. De verdediger (20) speelt dinsdag echter niet in Roemenië, maar een dag eerder met Jong Oranje op Het Kasteel.

Met Bruma in de ploeg kan de equipe van Cor Pot zich plaatsen voor het EK onder 21, dat volgend jaar in Israël wordt gehouden.

Jong Oranje verdedigt in Rotterdam een 2-0-voorsprong. Bij winst wordt het het eerste grote eindtoernooi voor de speler van HSV, dat hem heeft gehuurd van Chelsea. Het EK van afgelopen zomer ging namelijk aan zijn neus voorbij, nadat hij na een zwaar seizoen in de Bundesliga niet helemaal fit meer was.

Gretig

De voormalig jeugdspeler van Feyenoord is echter hard op de weg terug. Hij oogt bijzonder gretig. Na de training in Zwijndrecht pakt hij nog even de bal om voor zichzelf aan de slag te gaan. Zijn leven staat nog meer dan eerst in het teken van de topsport.

''Ik kreeg door dat ik iets moest veranderen", zegt Bruma enkele maanden na het mislopen van het EK. ''Dat heeft me aan het denken gezet en ik ben me nog meer gaan focussen. Alles wat me daarin tegenhield, moest weg."

Dat nu generatiegenoten als Bruno Martins Indi en Ricardo van Rhijn wel in het grote Oranje zitten, doet hem naar eigen zeggen geen pijn. Hij gunt het ze zelfs van harte. ''Ze hebben hard gewerkt, dus ze hebben het verdiend. Zij zijn momenteel beter dan ik. Dat is hun verdienste", blijft hij diplomatiek.

Ook over het feit dat Douglas, een geboren Braziliaan, wel bij het Nederlands elftal zit en hij niet, haalt hij zijn schouders op. Hij kan wel zitten balen, zegt hij, maar het is de keuze van de KNVB om hem te selecteren. ''Ik kan me beter op mijn eigen spel richten", reageert de geboren Rotterdammer.

Van Gaal

Op die manier hoopt hij zich in de kijker van bondscoach Louis van Gaal te spelen. Sinds hij in oktober van vorig jaar met Oranje de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden (3-2 verlies) zijn vierde interland speelde, lijkt Bruma uit beeld voor het Nederlands elftal. Hij weet niet eens of Van Gaal het überhaupt wel in hem ziet zitten. ''We hebben geen contact gehad."

De jonge verdediger zegt zijn focus dan ook niet op het WK 2014 in Brazilië te hebben gericht. Alles gaat met één stap tegelijk. ''Ik richt me nu het op EK in Israël. Daar wil ik echt staan. Jong Oranje is nu mijn podium."