ZWIJNDRECHT - Ricky van Haaren neemt maandag in de tweede play-offwedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Slowakije de plaats in van Jordy Clasie.

De Feyenoorder, die in Slowakije nog bij Jong Oranje in de basis stond, zit inmiddels bij het grote Oranje.

Van Haaren krijgt van coach Cor Pot de voorkeur boven Vitesse-speler Davy Pröpper. ''Van Haaren speelt bij VVV elke week. Bovendien vind ik hem meer een type spelverdeler." Waarschijnlijk krijgt ook Jerson Cabral een basisplaats. Dat gaat ten koste van Yanic Wildschut.

Jong Oranje verdedigt in Rotterdam een 2-0 voorsprong. Als de ploeg die vasthoudt, gaat het volgend jaar naar het EK in Israël.

Pot heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. ''Ik heb het idee dat de spelers er klaar voor zijn. Ik verwacht dat ze beter bij de les zijn dan in Slowakije."

Zijn ploeg had toen al na zeven seconden achter kunnen komen, ware het niet dat doelman Jeroen Zoet goed oplette. ''Dat gaf wel aan dat Slowakije niet zo zwak was als werd gedacht", zei Pot zondag in Zwijndrecht. ''Het wordt geen walk-over. We moeten weer aan de bak."

Sentiment

De coach kan bij plaatsing voor het EK rekenen op een flink aantal extra spelers. Internationals als Kevin Strootman, Leroy Fer, Bruno Martins Indi, Luciano Narsingh en Ricardo van Rhijn hebben de leeftijd om op het EK te mogen spelen. Zij hebben bij Pot aangegeven graag mee te gaan naar Israël.

Dat zal dan ten koste gaan van een aantal spelers die juist voor de kwalificatie gezorgd hebben. Volgens Pot is dat dan maar zo. ''Er is geen plek voor sentiment op dit niveau. Het gaat er om dat de beste spelers naar het EK gaan. Als je beter bent dan een ander, ga je mee. Het lijkt me logisch dat als ik zulke jongens kan meenemen, ze ook spelen.''