HOOFDDORP - Didier Deschamps maakt zich weinig illusies over een zege op Spanje met zijn Franse nationale ploeg. De topper in groep I van de WK-kwalificatie staat dinsdag op het programma in Madrid.

"Spanje is het voorbeeld dat we allemaal willen worden, volgen of kopiëren", aldus Deschamps in gesprek met Marca. "We kunnen onszelf nu in niets vergelijken met Spanje."

'Les Bleus' zijn goed begonnen aan de kwalificatiereeks met zeges op Finland en Wit-Rusland, maar de ontmoetingen met Spanje zullen waarschijnlijk doorslaggevend zijn voor groepswinst.

Deschamps, die maandag 44 wordt, hoopt op een wonder in Vicente Calderon, het stadion van Atletico Madrid. "Winnen zou een fantastisch geschenk zijn, maar als we verliezen heb ik de dag na mijn verjaardag nog altijd tegenover de beste selectie van de wereld gestaan."

Professioneler

Volgens de keuzeheer is het gebrek aan ervaring bij zijn elftal een belangrijke reden voor de achterstand op Spanje. "Ik heb veel spelers die niet meer dan vijftien interlands hebben gespeeld. Om van ervaring te kunnen spreken moet je er toch veertig of vijftig achter je naam hebben."

De Fransen verloren vrijdag in Parijs nog een oefeninterland van Japan. "We moeten het doen met de spelers die we hebben. Er zijn weinig spelers met internationale allure, die gewend zijn aan grote wedstrijden in grote internationale competities. We hebben nog geen hoog niveau."

Deschamps, die drie maanden geleden het roer overnam van Laurent Blanc, is kritisch op de instelling van zijn spelers. "Het moet professioneler. De Fransen hebben te veel vrijheid gehad. Het maakt niet uit hoe groot je bent. Als je geen mentaliteit hebt, ben je niemand."