HOOFDDORP - Het Nederlands elftal is een van de grote angstgegners van Roemenië. Het 'Karpatenland' won in elf wedstrijden slechts één keer van Oranje. 

Dat gebeurde op 13 oktober 2007, toen een treffer van Dorin Goian het EK-voorrondeduel besliste: 1-0. Dinsdagavond staan beide landen in de WK-kwalificatie tegenover elkaar.

Van de andere tien ontmoetingen eindigden er liefst zeven in een zege voor Oranje. Drie keer leverde de confrontatie geen winnaar op.

Het doelsaldo is met 18-2 stevig in het voordeel van het Nederlands elftal. Naast Goian wist alleen Viorel Moldovan te scoren tegen Oranje, in 2000.

Reeksen

Nederland probeert dinsdag in Boekarest twee fraaie reeksen uit te breiden. Sinds de nederlaag tegen Ierland in 2001 is Oranje al 25 duels in de WK-voorronde ongeslagen.

De laatste elf wedstrijden op weg naar een mondiale eindronde resulteerden zelfs in een overwinning. Beide series zijn al een nationaal record.

De wereldrecords zijn in handen van Spanje, dat momenteel 47 WK-voorrondeduels ongeslagen is. De laatste twaalf hiervan werden gewonnen.