HOOFDDORP - Xavi denkt niet dat José Mourinho trainer van FC Barcelona zou kunnen worden. Volgens de middenvelder heeft de Portugees moeite het spel van de Catalanen te begrijpen.

"Mourinho is een winnaar, maar hij zal niet worden opgenomen in de geschiedenisboeken van het Spaanse voetbal", aldus Xavi in Spaanse media over de coach van Real Madrid.

"Hij wil winnen boven alles, dat respecteer ik, maar dat zou in Barcelona niet werken." Mourinho was ooit actief in Camp Nou als assistent van Louis van Gaal. "Ik herinner me van toen in de jeugd dat hij ons spel niet begreep."

"Wij spelen daardoor beter voetbal dan Real Madrid, maar zij hebben meer kracht en zijn heel effectief in de afronding."

Vilanova

De 32-jarige Xavi is positiever over zijn eigen trainer Tito Vilanova, die dit seizoen het roer overnam van Josep Guardiola. “Ik moet zeggen dat Tito me verrast heeft. De manier waarop hij zich voorbereidt, zijn ideeën, hij houdt echt de filosofie van de club intact.”

“Uiteraard mis ik Guardiola wel. Hij was steeds een voorbeeld voor me, toen hij nog speler was, maar ook als trainer. Josep hielp me met alles, hij was een sterke leider.”

FC Barcelona heeft dit seizoen alle officiële duels in winst omgezet, op de Clásico van vorige week tegen Real Madrid (2-2) na.

Xavi liet zich ook uit over Lionel Messi, die hij nu al de beste speler aller tijden vindt. “Lionel heeft iedereen nu gepasseerd, hij is verreweg de beste, hij is veel completer dan Cristiano Ronaldo. Voor mij is hij zeker de beste ooit.”