NOORDWIJK - Jordy Clasie is na een kort uitstapje met Jong Oranje weer terug bij het Nederlands elftal. Louis van Gaal heeft hem nodig voor de kraker bij Roemenië.

Van Gaal is zeer gecharmeerd van de Feyenoorder, zo blijkt sinds zijn terugkeer bij het Nederlands elftal.

De bondscoach verkoos de 21-jarige Haarlemmer als basisspeler in de eerste duels in de WK-kwalificatie met Turkije (2-0) en Hongarije (4-1).

Hij selecteerde Clasie alleen niet voor het duel van vrijdag met Andorra (3-0), omdat trainer Cor Pot van Jong Oranje de middenvelder goed kon gebruiken in het tweeluik met Jong Slowakije om een plaats voor het EK van volgend jaar zomer in Israël.

Jong Oranje en Clasie stelden zich donderdag tijdens het gewonnen uitduel (0-2) overtuigend kandidaat voor de Europese eindronde. Het kan bijna niet anders of Jong Oranje mag maandag na de return feestvieren. Zonder Clasie, want die brengt tegen die tijd voor het eerst van zijn leven de nacht door in Roemenië.

''We zaten aan tafel bij Jong Oranje toen bondscoach Pot me vertelde dat ik voor het Nederlands elftal was opgeroepen’’, vertelt Clasie. ''Natuurlijk was ik hartstikke blij. Jong Oranje is mooi. Maar niets is mooier dan het Nederlands elftal."

Dirigent

Van Gaal is begaan met het lot van Jong Oranje. Hij heeft Clasie niet zo maar teruggehaald. Ook de bondscoach zag de bal tegen Andorra veel te vaak over de breedte van het speelveld rollen. ''Clasie is een voetballer die altijd vooruit denkt", zei hij onlangs over de Feyenoorder.

Waarschijnlijk van de zenuwen acteerde Clasie tegen Turkije nog een beetje voorzichtig. Op bezoek bij Hongarije leek hij al veel meer op de dirigent die het aanvalsritme van Feyenoord vaak bepaalt.

Hij veroorzaakte echter ook een strafschop in Boedapest. Clasie ontsnapte zelfs toen hij even na die penalty de bal in zijn eigen strafschopgebied op een hand kreeg.

De Jong

Clasie arriveerde zaterdag toevallig tegelijkertijd met Nigel de Jong in het trainingskamp van Oranje. De Amsterdammer begroette de Feyenoorder hartelijk.

De Jong gaat ongetwijfeld voorop in de strijd tegen Roemenië als hij een basisplaats krijgt. Het zou zo maar kunnen dat hij moet wijken voor Clasie. ''Ik weet niet of ik ben teruggehaald voor een basisplaats", zegt Clasie. ''Dat lijkt me meer een vraag voor de bondscoach."