ROTTERDAM – Zuinig en plichtmatig rekende het Nederlands elftal vrijdagavond af met Andorra.

De formatie van bondscoach Louis van Gaal voldeed eigenlijk alleen in de openingsfase aan de wensen van het trouwe publiek in de nagenoeg volle Kuip.

Twee snelle treffers deden even denken aan een monsterscore. De uiteindelijke uitslag (3-0) zorgde voor teleurstelling.

Oranje leek al snel met het hoofd bij de uitwedstrijd van dinsdag bij Roemenië, dat na de knappe zege bij Turkije (0-1) na drie duels eveneens zonder puntenverlies is.

Bondscoach Louis van Gaal wilde Andorra afgelopen week niet vergelijken met San Marino, dat vorig jaar met een nederlaag van 11-0 het Philips-stadion verliet.

De nummer 201 van de wereldranglijst liet echter onbedoeld zien dat het niet voor niet voor niets al ruim anderhalf jaar op een doelpunt wacht.

Van der Vaart

In grote tegenstelling tot de bewuste ontmoeting met San Marino trapte Oranje dit keer echter alleen in de openingsfase overtuigend op het gaspedaal. Rafael van der Vaart opende in de zevende minuut van zijn 101e interland de score (1-0).

Klaas-Jan Huntelaar verlengde na vijftien minuten een afgemeten voorzet van Jeremain Lens succesvol met zijn hoofd (2-0).

Een monsterscore leek in de maak, maar de elf acteurs in het oranje slaagden er vervolgens niet in een vermakelijke show op te voeren.

Roemenië

Bondscoach Louis van Gaal keek in de aanloop van duel met Andorra al voorzichtig vooruit richting de kraker van komende dinsdag bij Roemenië.

Hij hield Robin van Persie, Luciano Narsingh en Ricardo van Rhijn buiten zijn basisformatie. Huntelaar kreeg daardoor een kans om zijn toch al indrukwekkende moyenne te verbeteren. Debutant Ruben Schaken en Daryl Janmaat mochten zich in de voor hen vertrouwde Kuip laten zien.

Vooral Janmaat kon niet echt overtuigen. De rechtsback incasseerde voor rust zelfs een gele kaart voor een overtreding in de buurt van de middenlijn.

Schaken

Rechtsbuiten Schaken stichtte ook beduidend minder gevaar dan Jeremain Lens op de linkerflank.

Hij zorgde na vijftig minuten wel voor 3-0, op aangeven van diezelfde Lens. Schaken vierde zijn treffer in de armen van Patrick Kluivert, ooit zijn grote voorbeeld en nu assistent-bondscoach.

Vlaar kopte eerst nog op de paal voordat Van Gaal aanvoerder Kevin Strootman, Van der Vaart en ook Lens naar de kant haalde. Invallers Ibrahim Afellay, Dirk Kuijt en Urby Emanuelson konden het duel niet van een daverend slotakkoord voorzien.