AMSTERDAM - Edwin van der Sar vindt het elftal van bondscoach Louis van Gaal nog geen grote verbetering ten opzichte van het team van diens voorganger Bert van Marwijk tijdens het desastreus verlopen EK.

Door Robert Heukels

"Ik denk eerlijk gezegd niet dat het Nederlands elftal van het EK slechter is dan dit Oranje", zegt de oud-doelman in het nieuwe magazine van NUsport.

Van der Sar is mild over de matige prestaties van afgelopen zomer in Oekraïne. "Ze hadden geen gemakkelijke poule, maar het kwartje had ook steeds de andere kant op kunnen vallen. Misschien hadden er wel een paar keuzes moeten worden gemaakt, die niet of te laat zijn gemaakt."

Geen leuk schouwspel

De voormalig keeper van Manchester United, die als analist voor de NOS werkt, juicht de ontwikkelingen bij zijn oude club Ajax toe. "Ik vind het goed dat ze met veel eigen kweek komen, dat is toch het leukste. De fase van het halen van buitenlanders is nu wel een beetje over, maar het blijft lastig dat de grootste talenten steeds vroeger weggaan."

Van der Sar heeft wel zijn twijfels bij het niveau van de eredivisie. "Ik zat laatst United te kijken en op een gegeven moment voeren ze een versnelling door en was het spel zo goed, zo snel. En dan zie je die avond Ajax - FC Twente, de topper in Nederland. Sorry, maar dat was door de behoudende tactiek van Twente toch geen leuk schouwspel."

"En dan spreken jongens uit de eredivisie bij het Nederlands elftal Van Persie, Sneijder en Van der Wiel, die je gaan uitleggen hoe het in Engeland, Italië en Frankrijk gaat. Willen ze nóg sneller naar het buitenland. Toch zal Ajax het steeds uit de eigen jeugdopleiding moeten halen en toch moeten proberen ze iets langer te behouden."

Lees het dubbelinterview met Van der Sar en zanger Thomas Acda in het nieuwe NUsport-magazine, dat nu in de winkels ligt, online te bestellen is en op de iPad verkrijgbaar is.