ROTTERDAM - Spits Graziano Pellè voelt zich goed na zijn eerste twee doelpunten voor Feyenoord, die hij zaterdag in de 5-1 zege op NEC maakte. Maar opgelucht? "Nee, zo voel ik me niet. Ik ben altijd positief. Dat was zo en dat blijft zo."

Door Sander van Hal

Pellè is nooit helemaal tevreden over zijn prestatie. Nu dus ook niet. "Ik herinner me altijd de dingen uit een wedstrijd die ik niet goed deed. Zaterdag verloor ik tegen NEC een paar keer onnodig de bal; dat blijft dan even in mijn hoofd zitten."

"Maar het lijkt me logisch dat ik nu vooral heel blij ben, omdat ik twee keer heb gescoord. Al blijft goed spelen voor mij het belangrijkste. Als we kampioen worden en ik scoor niet meer, ben ik nog steeds heel blij."

Staande ovatie

Na zijn wissel kreeg Pellè in De Kuip een staande ovatie van het Feyenoord-publiek. Op weg naar de kleedkamer bedankte de 27-jarige Italiaan de supporters door zijn handen in de lucht te steken en het op een klappen te zetten.

"De supporters zijn hier erg fanatiek en ons stadion is altijd vol en hot, dat vind ik fantastisch. Dit deed me denken aan mijn beste momenten in Italië, toen de fans bijna gek werden." 

Zelfvertrouwen

Pellè voelt zich met de week fitter worden, sinds hij eind augustus op huurbasis overkwam van Parma. "Voor een speler als ik is het belangrijk om veel minuten te maken. Dan krijg ik meer zelfvertrouwen en raak ik fitter. Mensen zeggen wel eens dat je moe wordt van veel spelen, maar voor mij geldt juist het tegenovergestelde. Ik voel me op mijn best als ik veel speel."

Wat dat betreft wordt hij door trainer Ronald Koeman op zijn wenken bediend. Al sinds de komst van Pellè staat de lange spits bij Feyenoord in de basis.

"De trainer geeft me veel kansen, daar ben ik hem dankbaar voor. Het is aan mij om te bewijzen dat ik zijn vertrouwen waard ben. Ik zal hard blijven werken voor het team." 

Morosini

Pellè zag zaterdag in de eerste helft hoe tegenstander Evander Sno naar zijn hart greep en vervolgens werd gewisseld. De Feyenoord-spits wist dat de NEC-middenvelder ruim twee jaar terug als speler van Jong Ajax een hartstilstand had gehad, omdat hijzelf toen in Nederland bij AZ speelde.

Na de wedstrijd tegen NEC in De Kuip informeerde Pellè meteen bij wat journalisten naar de toestand van Sno. "Ik hoop dat hij snel beter wordt", zegt Pellè. "Dit gun je niemand."

Wat volgt is een aangrijpend verhaal. "In Italiaanse jeugdelftallen heb ik samengespeeld met Piermario Morosini. Hij was een geweldige gozer. Je zou een film over zijn leven kunnen maken. Op jonge leeftijd verloor hij achtereenvolgens zijn moeder, zijn vader en zijn broer, waarna hij achterbleef met zijn gehandicapte zus."

Altijd positief

"Ondanks alles was hij een heel goed persoon, hij was heel sterk. Totdat hij in april dit jaar tijdens een wedstrijd van Livorno plotseling in elkaar zakte en op weg naar het ziekenhuis overleed."

"Doordat zulke dingen gebeuren, zeg ik altijd: wees trots op wie je bent en doe altijd het beste voor anderen. En wees altijd positief, nooit negatief. Heb nooit spijt ergens van. Voor je het weet, kan je leven voorbij zijn."