MOSKOU - De wereldvoetbalbond FIFA en de Russische minister van sport hebben zaterdag in Moskou de elf speelsteden voor het WK voetbal 2018 in Rusland bekendgemaakt.

De wedstrijden worden afgewerkt in Moskou (de enige stad met twee stadions), Sint-Petersburg, Kaliningrad, Nizjni Novgorod, Kazan, Samara, Saransk, Volgograd, Rostov, Sotsji en Jekaterinenburg.

Na een grondige inspectie van alle steden die zich kandidaat hadden gesteld, vielen Kransnodar en Jaroslavl af.

De steden zijn beoordeeld op hun infrastructuur, vliegvelden, sociaal-economische ontwikkeling en de (te bouwen) stadions. ''Dit wordt het eerste WK in Oost-Europa. Ik denk dat Rusland het beste WK ooit zal organiseren'', zo sprak FIFA-voorzitter Joseph Blatter lovend. ''Jullie verdienen nu al een tien'', zei de 76-jarige Zwitser tijdens de presentatie die live werd uitgezonden op de Russische tv.

Roberto Carlos

Behalve Blatter en de minister van sport Vitali Moetko, tevens voorzitter van het organisatiecomité, waren ook de Russische bondscoach Fabio Capello en Roberto Carlos bij de presentatie aanwezig. De oud-speler won in 2002 met Brazilië de wereldtitel en werkt tegenwoordig bij Anzji Machatsjkala, de Russische club van Guus Hiddink.

De finale van het WK wordt gespeeld in het Loezjniki-stadion van Moskou, dat na de wereldkampioenschappen atletiek van volgend jaar wordt aangepast. Het stadion biedt daarna plaats aan negentigduizend toeschouwers. Daarnaast krijgen de Moskovieten WK-duels te zien in het nieuw te bouwen stadion van Spartak.

Sotsji

Sint-Petersburg krijgt een nieuw stadion waarin één van de twee halve finales wordt gespeeld. Na het WK gaat Zenit Sint-Petersburg daarin voetballen.

In Sotsji staat het WK voorlopig nog in de schaduw van de Olympische Winterspelen, die daar in 2014 worden gehouden. Het olympisch stadion van Sotsji, waar de openings- en sluitingsceremonie van de Spelen worden gehouden, huisvest in 2018 enkele WK-duels.