AMSTERDAM - Frank de Boer vindt dat Christian Eriksen toe is aan de volgende stap in zijn carrière. Volgens de coach van Ajax moet de twintigjarige Deen het stempel van talent kwijtraken en uitgroeien tot een bepalende speler.

"Nu moet hij de volgende stap maken. Dat is de verantwoordelijkheid om altijd een 7 of een 8 te scoren, met heel vaak een uitschieter naar hoger", zei De Boer vrijdag op een persconferentie.

De Boer beseft dat het proces naar een constante prestatie van Eriksen tijd kost. "Het is een gewenning voor hem. Dat gaat met ups en downs. Het gaat erom dat hij uiteindelijk een heel constante speler wordt, die altijd zijn stempel kan drukken op het ritme van de wedstrijd."

De discussie rond Eriksen is al enige tijd gaande. Niet alleen bij Ajax, maar ook bij het nationale team van Denemarken werd de getalenteerde middenvelder bekritiseerd. "Soms kan dat tegen je werken", zegt De Boer.

"Iedereen hamert erop dat je dominant moet zijn. Dat gaat wel in het hoofd rondspoken van zo'n speler. Natuurlijk heeft hij ook geen geweldig EK gespeeld. Dat zal er allemaal mee te maken hebben."

De Boer heeft er vertrouwen in dat Eriksen door hard werken op trainingen en wedstrijden er bovenop komt. "Hopelijk was afgelopen woensdag een stap in de goede richting", sprak de trainer, doelend op de 3-0 bekerzege bij FC Utrecht, waarin Eriksen een goede indruk achterliet en de derde treffer Amsterdamse treffer maakte.