ALKMAAR - Veendam was donderdag in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB-beker niet meer dan een speelbal van AZ. De club uit de Jupiler League kwam er in Almaar niet aan te pas. Moeiteloos liep de favoriet voor eigen publiek uit naar 4-1.

Grote man bij het elftal van trainer Gertjan Verbeek was onmiskenbaar Viktor Elm. De Zweed had er na 34 minuten al drie gemaakt.

Twee keer scoorde hij na een vloeiende aanval, eenmaal uit een strafschop. Die was toegekend na een handsbal van Lars Lambooij bij een actie van Jozy Altidore.

Het eerste doelpunt viel al na acht minuten. Elm kopte raak na een voorzet van Mikhail Rosheuvel. De vleugelspits was door Verbeek op het laatste moment in het elftal gezet, omdat Roy Beerens zich kort voor aanvang ziek afmeldde.

Rosheuvel debuteerde daarmee in de basis, wat op het middenveld de Noor Markus Henriksen ook zeer verdienstelijk deed.

Fraai was de aanval die voorafging aan Elms tweede. Adam Maher, Altidore en Etiënne Reijnen lieten de bal door de defensie van Veendam gaan, waarna Elm alleen nog maar het laatste tikje hoefde te geven.

Vervolgens zorgde de middenvelder uit Zweden vanaf elf meter voor een onvervalste hattrick.

Overtoom

Het elftal van trainer Gert Heerkes uit Veendam kreeg in de vijftigste minuut de eerste kans. Na een pass van Tom Overtoom kwam Lars Hutten vrij voor Esteban, maar hij schoot tegen de doelman van AZ op.

Daarna waren de kansen weer voor de Alkmaarders. Opnieuw uit een strafschop maakte Altidore er 4-0 van. Ietwat onverwacht schoot Overtoom uit een vrije trap nog een doelpunt voor Veendam binnen.