HEERENVEEN - Twee treffers van gelegenheidsspits Filip Djuricic zetten Heerenveen donderdagavond op het goede spoor tegen Rapid Boekarest. Aanwinst Marten de Roon en invaller Samir Fazli verdubbelden de score, 4-0.

De Friezen kunnen volgende week met een goed gevoel naar Roemenië afreizen. De winnaar over twee duels in de derde voorronde van de Europa League wacht nog een play-off, waarna de groepsfase aanbreekt.

Trainer Marco van Basten had bij zijn officiële debuut voor zijn nieuwe werkgever basisplaatsen voor twee jongelingen, linkerspits Oussama Tannane (18) en middenvelder Hakim Ziyech, slechts één jaar ouder.

In de spits ontbrak Matthew Amoah (hamstring). Zijn plaats werd ingenomen door Filip Djuricic, van nature een middenvelder, maar na het vertrek van ’s lands topscorer Bas Dost en Luciano Narsingh en de blessure van Matthew Amoah moest er worden geïmproviseerd.

Oussama Assaidi, nog steeds in de belangstelling van Galatasaray, had zich op de wedstrijddag ziek gemeld.

Op het middenveld speelde Marten de Roon een veelbelovende rol, hij lijkt na zijn komst van Sparta rijp voor de eredivisie. Samen met de vleugelverdedigers Gianni Zuiverloon en de Fin Jukka Raitala kwam De Roon deze zomer naar Friesland.

De Roon

In de beginfase lieten Tannane en Ziyech zich gelden. Tannane, die in de jeugd van Ajax, FC Utrecht en PSV het stempel van een lastige jongen kreeg, schoot over. Ziyech, opgevoed in de eigen jeugd, stond in de negende minuut aan de basis van de 1-0. Djuricic scoorde, met een fraai boogje.

Aan de andere kant kreeg Kristoffer Nordfeldt weinig te doen, al zag hij in de slotseconden van de eerste helft een vrije trap van Nemanja Milisavljevic in het zijnet belanden. Na de rust dacht Rapid dat er iets te halen viel, Ramon Zomer moest zijn doelman te hulp schieten.

Maar daarna nam de thuisploeg het initiatief over. Twintig minuten na de hervatting toonde Djuricic opnieuw zijn technische vaardigheid, op aangeven van Pele van Anholt. Deze was even daarvoor in het veld gekomen voor de geblesseerd geraakte Ziyech.

Dat De Roon zijn optreden bekroonde met de derde treffer, kwam de gemoedsrust van Van Basten ongetwijfeld ten goede. In de slotfase behoedde Nordfeldt de thuisploeg nog voor een mogelijk dure tegentreffer. Na de 4-0 van Fazli kon het Friese volkslied worden ingezet.