NORWICH - Zo chagrijnig als hij ’s ochtends nog was over de inzet van een deel van de beoogde basisploeg, zo lovend was Frank de Boer dinsdagavond over de 'reserves' van Ajax die Norwich City op 1-1 hielden.

Door Bart Vlietstra

"Het was één grote rondo", zei hij na afloop tegen NUsport. "Ik ben zeer tevreden. Hoewel we bij dat snelle tegendoelpunt rood hadden kunnen krijgen. Maar daarna hebben we het hartstikke goed opgepakt. We waren geduldig, hebben kansen gecreëerd en er zat tempo in het spel. Complimenten voor deze jonge ploeg. Je beloont jezelf alleen niet met een overwinning."

Op de posities waarvoor Ajax nog aan versterking denkt, werden overtuigende prestaties geleverd, oordeelde de Ajax-coach. "Jody Lukoki was dreigend op rechts, heeft het hartstikke goed ingevuld. Hij moet alleen zijn rendement omhoog krijgen. Hij is daarmee bezig, heeft in ieder geval altijd diepte in zijn spel."

"Stefano Denswil is achterin goed bezig. Het is toch lastig om tegen zo’n forse spits (Holt) te spelen, maar hij heeft zich kranig geweerd en was aan de bal erg goed. Ook Davy Klaassen heeft het heel goed gedaan in de spits. Heel veel werk geleverd. Nam goed de positie van de buitenspelers over, maar was ook vaak aanspeelbaar op het middenveld."

Ten aanzien van eventuele aankopen kwam De Boer tot de conclusie: "We gaan alleen iemand halen als die toegevoegde waarde heeft."

Dat Gregory van der Wiel (die in de rust werd vervangen) als aanvoerder startte, vond de coach 'niet meer dan logisch'. "Hij is al zo lang speler van Ajax dus voor mij is het heel logisch om hem in zo’n jong elftal aanvoerder te maken. Zijn contractsituatie staat daar buiten. Hij heeft heel veel respect verdiend."

Boos

Tijdens de ochtendtraining met de spelers waarvan een groot deel komende zondag tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal zal spelen, bezat de coach nog een heel andere gemoedstoestand. "Ik was boos, ja. Er was één ploeg tijdens het partijspel die er niet alles aan deed om te winnen. We trainen één keer in de week heel hard en dan wil ik dat ze het maximale geven. Ik wil zien dat je beter wilt worden."

Tot slot stond De Boer nog stil bij de keepersstrijd tussen Kenneth Vermeer en Jasper Cillissen. "Ik heb nog helemaal niet gekozen tussen Kenneth en Jasper. Ik vind wel dat Kenneth het de laatste vier, vijf maanden van de competitie fantastisch gedaan heeft. Dus dan zet ik niet zomaar Kenneth op het tweede plan. Ik vind dat hij een streepje voor heeft, maar hij moet blijven presteren. Voorlopig zie ik bij beiden geen verslapping."