KIEV - Stefan de Vrij (20) debuteerde dinsdagavond in de Champions League, vier dagen nadat trainer Ronald Koeman hem had benoemd tot eerste aanvoerder van Feyenoord. "Dit is weer een volgende stap in mijn ontwikkeling", zegt hij tegen NUsport.

Door Sander van Hal

"Nu Ron Vlaar is vertrokken, moeten anderen de leiding in het veld op zich gaan nemen. Ik voel me daar verantwoordelijk voor."

De Vrij stemt zich tevreden met zijn prestaties in het met 2-1 van Dinamo Kiev verloren duel in de derde voorronde van de Champions League. "Ik denk dat ik kan terugkijken op een redelijke wedstrijd, waarin ik me meer heb laten gelden dan voorheen."

"Als je die band om je arm hebt, gaat dat haast vanzelf. Dan voel je aan dat je anderen moet sturen. Ik denk dat het best oké is gegaan, we stonden goed in het veld en hebben een redelijk resultaat geboekt. Al blijf ik toch een beetje achter met gemengde gevoelens, want we hebben wél verloren."

Probleemloos stond hij vóór en na de wedstrijd in Kiev de vele Oekraïense en Nederlandse media en het internetkanaal van de UEFA te woord.

"Zoveel journalisten achter elkaar te woord staan is nieuw voor me, maar ik denk ook dat dát goed voor me is. Kan ik alleen maar van leren en van groeien als persoon. Soms zocht ik nog wel naar de juiste woorden in het Engels, maar volgens mij ging het best aardig."

Tips

De Vrij kreeg zaterdag bij het afscheid van de naar Aston Villa vertrokken Vlaar wat tips mee van zijn voorganger als Feyenoord-aanvoerder. "We hebben een tijdje met elkaar gesproken en hij heeft me toen wat dingen aangegeven."

"Dat ik moet laten merken dat ik er ben, dat ik mijn medespelers goed moet neerzetten en dat ik ervoor moet zorgen dat we een hecht team blijven, omdat dat vorig seizoen onze kracht was. En dat ik altijd met vragen bij hem terecht kan. Ik zal hem af en toe zeker bellen voor advies."