SOUTHAMPTON - Frank de Boer gaat in een uitgebreid interview in het magazine van NUsport in op de fitheid van zijn selectie. 

Door Bart Vlietstra

Vorig seizoen waren er meerdere spelers met een te hoog vetpercentage. Aan de start van de voorbereiding constateerde De Boer hetzelfde probleem.

“Het is wel wat verbeterd. Er is meer besef dat het niet allemaal vanzelf komt. En dat deze club je ook kan wegsturen als je er niet alles aan doet. Lorenzo Ebecilio was afgelopen vrijdag ziek, waarschijnlijk omdat hij in korte tijd vier kilo is afgevallen. Daar kun je om lachen, maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat een topsporter te dik is.”

Theo Janssen meldde zich ook weer doodleuk te dik.
“Ja, dat is ook eigenlijk te gek voor woorden.”

En je hebt vorig seizoen al zó vaak gewaarschuwd. Dat helpt dan kennelijk niet.
“Het is hun eigen verantwoordelijkheid.”

Je kunt ze ook even naar de beloften sturen, toch?
“Och, wij hebben wel onze maatregelen genomen. Jongens met een te hoog vetpercentage moesten er elke ochtend om kwart voor zeven uit om te gaan fietsen zodat ze die overtollige kilo’s kwijtraakten.”

Heb je Siem de Jong, die liefst acht jaar jonger is dan Janssen, aanvoerder gemaakt omdat hij wél een voorbeeldige prof is?
“Nee, niet daarom, maar omdat hij een goede sparringpartner is. Siem zit al op een denkniveau dat hij kan meepraten met de technische staf."

"Dat vind ik belangrijk voor een aanvoerder, dat-ie hetzelfde denkt als wij. Hij raakt niet in paniek als een tegenstander iets omzet, heeft aan een half woord genoeg. Siem heeft alle kwaliteiten om een goede aanvoerder te worden.”

Is het stiller aan tafel zonder André Ooijer, Jan Vertonghen en Jeroen Verhoeven?
“Dat is een flinke hap ervaring, het waren sfeermakers. Daarom wil ik Theo Janssen ook niet kwijt. Een jaar geleden waren we verder, toen stond alles al vast, was de hiërarchie duidelijk. Daley Blind duikt een beetje in dat gat. Siem is ermee bezig."

"Vurnon Anita moet zich daarin meer laten gelden. Ze hebben nog niet het aanzien van die jongens, dat moet groeien. Daarom heb ik er ook voor gepleit dat André nog een jaar bleef. Ondanks dat hij weinig speelde, was hij superbelangrijk in de groep.”

In het zes pagina’s tellende interview in het nieuwe NUsport-magazine gaat het met De Boer ook over turnen, snelwandelen, Theo Janssen, Siem de Jong, Twitter, Raymond Verheijen, Gregory van der Wiel, Oranje, het nieuwe, zuinige beleid van Ajax en zijn toekomst.

Het nummer ligt sinds dinsdag in de winkel en is zowel online als op de iPad bestelbaar.