RIO DE JANEIRO - Clarence Seedorf heeft zijn eerste overwinning geboekt met Botafogo. De 36-jarige Nederlander was zaterdag met zijn nieuwe club in de thuiswedstrijd tegen laagvlieger Figueirense met 1-0 te sterk. 

Door Jan Willem Zeldenrust

Andrezinho maakte de enige goal. Botafogo klimt door de zege naar de zesde plaats in de competitie.

De Nederlander speelde een goede wedstrijd, was veel betrokken bij het spel, had enkele knappe acties en scoorde bijna uit een vrije trap.

Seedorf toonde zich na afloop voor de camera's dan ook tevreden: “Ik ben erg blij met de winst, we verdienden het. Het was belangrijk om deze zege te pakken. Maar we zullen moeten verbeteren en van onze fouten moeten leren."

Een week geleden maakte Seedorf zijn debuut bij Botafogo, maar het duel tegen Grêmio ging met 1-0 verloren. Ook de tweede wedstrijd, tegen stadsrivaal Vasco da Gama (1-0 verlies), wist de ploeg uit Rio de Janeiro niet te winnen. Driemaal betekende in dit geval scheepsrecht voor Seedorf en zijn teamgenoten.

Leidende rol

Het was de eerste keer dat middenvelder eigenlijk de hele wedstrijd meespeelde. Hij werd weliswaar in de derde minuut van de blessuretijd naar de kant gehaald, maar alleen om tijd te winnen. De eerste twee duels speelde hij niet meer dan zeventig minuten mee.

Wat opviel was de leidende rol die de Nederlander al in zijn derde wedstrijd aannam. Hij wees, motiveerde en was een aanjager op het middenveld. “Ik deed eigenlijk wat ik altijd doe”, lachte Seedorf. “Het voelt goed dat ik kan helpen. Botafogo verdient het.”