AMSTERDAM - Gregory van der Wiel gaat in het magazine van NUsport in op zijn matige prestaties tijdens het EK. Volgens de 24-jarige rechtervleugelverdediger was onder meer de samenwerking met rechtsbuiten Arjen Robben niet optimaal. 

Door Bart Vlietstra

“Ik kijk altijd vooruit. Maar als Robben mijn enige optie is en hij heeft één of twee man in zijn rug dan kies ik iets anders. Er waren nauwelijks afspeelmogelijkheden”, verklaart Van der Wiel waarom hij in balbezit opvallend vaak opteerde voor de oplossing achteruit.

Volgens de Ajacied kiest Robben bijna altijd voor de actie in plaats van ruimte te maken voor een opkomende back.

“Als je hem inspeelt en hij heeft twee man voor zich, dan probeert hij het nóg. Hij is geen speler die zich opoffert voor de back. Die naar binnen gaat om ruimte voor mij te maken. Of me helpt als ik tegen twee man kom te staan. Ik moest me opofferen voor Arjen, dat was anders dan ik gewend ben. Ik doe het liever samen: aanvallen en verdedigen. Nu was het frustrerend.”

Heb je gepleit voor Dirk Kuijt? Tijdens de EK-kwalificatiereeks ging het vaak goed met jullie op de rechterflank.
“Tja, ik had dat kunnen zeggen, maar ik zag het nut er niet van in. Nu nog niet. Dat vind ik niet collegiaal. Met Arjen moet ik óók kunnen samenspelen. Ik weet dat hij wedstrijden voor ons kan beslissen. Het liep gewoon niet met het hele team. Er was een ander gevoel dan op het WK.”