HOOFDDORP - Arthur Numan vreest dat het terugzetten van Rangers FC naar de derde divisie desastreuze gevolgen heeft. "Als ze wegvallen, zegt mijn gevoel dat je het Schotse voetbal kunt opdoeken.''

Door Rypke Bakker

Numan speelde van 1998 tot 2003 117 competitiewedstrijden voor de 'The Gers'.

Toevallig was hij vrijdag in Glasgow toen duidelijk werd dat de Rangers teruggezet worden naar het vierde niveau in Schotland.

"Dit had niemand voor mogelijk gehouden, het kwam voor de supporters aan als een knock-out in de eerste ronde'', zegt Numan (foto, archief) tegen NUsport.

''En het is voor de stad een ramp. Als je aan Glasgow denkt, dan denk je aan Rangers tegen Celtic, 'The Old Firm'. De mensen kijken daar naar uit. Het voetbal hoort bij het sociale leven in Schotland."

Onderschat

Glasgow Rangers werd vorige maand officieel failliet verklaard, maar hoopte onder de naam Rangers FC een doorstart te kunnen maken op het hoogste niveau. 25 van de dertig Schotse clubs stemden echter tegen.

"Clubs als Aberdeen en Hearts hebben tegen gestemd omdat ze misschien hopen tweede te kunnen worden en zo Europees voetbal te halen. Maar die vliegen er toch meteen uit. De Schotse clubs hebben de laatste jaren helemaal niets gepresteerd in Europa."

"Ik vraag me ook af of ze de financiële gevolgen overzien van de gedwongen degradatie van Rangers. De wedstrijden tegen Rangers waren toch een voorname bron van inkomsten."

''En ik denk ook dat Celtic de consequenties onderschat. Het zal voor hen nog moeilijker worden om spelers aan te trekken, omdat de sportieve uitdaging weg is. Eind oktober is Celtic al kampioen. En dat terwijl het de afgelopen jaren al bergafwaarts ging met het Schotse voetbal. Dit kan zomaar de doodsteek zijn."

Penarie

Volgens Numan is er nog hoop dat het besluit om Rangers FC terug te zetten naar het vierde niveau omgezet wordt in degradatie naar de eerste divisie. De club zou daardoor over een jaar weer terug kunnen zijn in de Schotse Premier League.

"Vandaag schijnt er nog een bijeenkomst te zijn waarin die mogelijkheid besproken wordt. Maar het fijne weet ik er niet van. En oud-spelers en supporters werken achter de schermen hard om de club uit de penarie te helpen. Later deze week zal er wel meer over bekend worden."