HOOFDDORP – In duidelijke taal roemen de Spaanse media daags na de gewonnen EK-finale de prestatie van hun nationale elftal. In Italië heerst acceptatie van het verlies.

Spanje won zondagavond met 4-0 van Italië en schreef daarmee historie. Het is het eerste land dat drie opeenvolgende grote toernooien wint. La Roja won in Kiev als regerend kampioen van zowel Europa als de wereld.

“Het beste team ooit,” opent Marca. “Er zullen er zijn die het attractieve spel van Brazilië in 1970 of het degelijke spel van Duitsland onder Franz Beckenbauer beter vinden. Feit blijft, Spanje is het eerste land dat achtereenvolgens twee EK’s en één WK wint.”

AS trekt de aandacht met een quote uit een interview met doelman Iker Casillas, vlak na het laatste fluitsignaal. “Dit is het mooiste moment uit het Spaanse voetbal ooit.”

Mundo Deportivo schrijft dat de sleutel tot succes van het Spaanse team te danken is aan de spelers van Barcelona. “Italië is ten onder gegaan aan weergaloos voetbal met een blauwrode kleur.” Het artikel wordt aangevoerd met een foto van zeven Barça-spelers en aanwinst Jordi Alba die met een Catalaanse vlag poseren om de zojuist veroverde trofee.

Tranen en trots

Aan de andere kant van de Middellandse Zee opent Gazzetta dello Sport met weinig woorden. “Bittere tranen” en “Te vermoeid”, zijn enkele korte conclusies.

La Repubblica wil niet te lang doorgaan over de grote cijfers waarmee de Azzurri naar een tweede plek zijn verwezen en schrijft “Spanje de geschiedenisboeken in. Italië, evengoed bedankt.”

In veel kranten is trots over de prestatie het sleutelwoord. Het Italië van bondscoach Cesare Prandelli werd vooraf weinig kansen toegedicht door de nationale pers, maar verraste Europa met fris voetbal. Belangrijkste nieuws is dan ook het nieuws omtrent regisseur Prandelli, die kort na de finale aangaf te zullen aanblijven als oefenmeester van Italië.