KIEV - Met een fantastisch doelpunt via de hak heeft Danny Welbeck Engeland drie belangrijke punten bezorgd voor het bereiken van de kwartfinales van het EK. De treffer betekende daarnaast de uitschakeling van Zweden, dat nog puntloos in groep D is.

Engeland won vrijdagavond in een na rust boeiend duel met 2-3 van de Zweden.

In de tweede helft vielen vier doelpunten. De beslissende was veruit de mooiste. Welbeck bracht de bal in de 78e minuut met de hak achter de Zweedse doelman Andreas Isaksson.

In de eerste helft wees nog niets erop dat de wedstrijd zo zou ontbranden. Zweden had weinig in te brengen tegen het goede positiespel van de Engelsen.

Bondscoach Roy Hodgson bracht bovendien met zijn keuze voor de boomlange spits Andy Carroll de Zweedse defensie een aantal keren in moeilijkheden. Hodgson had gezien dat de Zweedse verdedigers in hun eerste duel met Oekraïne ook twee keer in de lucht waren geklopt.

Ashley Young en James Milner probeerden met voorzetten vanaf de zijkanten Carroll en Welbeck in stelling te brengen. Dat strijdplan kwam in de eerste helft uit.

Nadat eerst Welbeck al eens op doel had kunnen koppen, was het in de 23e minuut raak via Carroll, die een voorzet van aanvoerder Steven Gerrard fraai binnenkopte: 0-1.

Ook in het restant van de eerste helft had Engeland de wedstrijd onder controle en leek het weinig te vrezen te hebben van Zweden.

Mellberg

Dat veranderde volledig na rust. Zweden zocht meteen de aanval en nota bene verdediger Olof Mellberg bracht de ommekeer.

Eerst belandde een mislukt schot van Zlatan Ibrahimovic per toeval in de voeten van Mellberg, die scoorde via de Engelse verdediger Glen Johnson. Kort daarna blunderde de Engelse defensie door Mellberg volledig vrijstaand op doel te laten koppen: 2-1.

Lang kon Zweden niet genieten van de voorsprong, want uit het niets kwam Engeland weer op gelijke hoogte. Theo Walcott, net ingevallen voor James Milner, verraste doelman Isaksson met een dwarrelend schot.

Diezelfde Walcott bezorgde Welbeck de gelegenheid om met diens geniale actie de wedstrijd te beslissen. Een Zweeds offensief leidde daarna wel tot gevaar, maar niet meer tot de gelijkmaker.