POZNAN - Italië heeft aan een goede eerste helft niet genoeg gehad om de eerste winst op de Europese titelstrijd binnen te halen. De wereldkampioen van 2006 liet Kroatië donderdag in Poznan na de rust langszij komen, 1-1.

Eerder boekte Italië in deze groep C een zelfde resultaat tegen Spanje. Kroatië had al gewonnen, van Ierland.

In de 39e minuut werd het aantrekkelijke spel van de Italianen beloond. Andrea Pirlo passeerde met een fraaie vrije trap doelman Stipe Pletikosa.

Dat was verdiend. Verreweg de meeste mogelijkheden waren voor de Italianen en ze werden vaak ingeleid door de spelmaker van landskampioen Juventus.

Bondscoach Cesare Prandelli had opnieuw gekozen voor een aanval met Mario Balotelli en Antonio Cassano, hoewel Antonio Di Natale eerder als invaller scoorde tegen Spanje.

Beide basisspelers waren gevaarlijk. Balotelli was met schoten twee keer dichtbij een treffer. De actieve Cassano draaide zich eenmaal knap vrij, maar stuitte tot twee keer toe op Pletikosa.

Regisseur

Evenals tegen Spanje verraste Italië aanvankelijk met onbevangen, aanvallend spel. Het elftal lijkt de ellende van het omkoopschandaal in eigen land van zich af te spelen. Pirlo toonde zich een waardig regisseur. De spitsen waren voortdurend aanspeelbaar en doelgericht. Achterin was de ploeg als altijd solide.

Kroatië, eerder nauwelijks op de proef gesteld door Ierland (3-1), had weinig in te brengen. Slechts af en toe was er een tegenstootje, dat routinier Gianluigi Buffon in het Italiaanse doel echter nauwelijks werk bezorgde.

Dat veranderde meteen na de hervatting. Kroatië trok het spel meer naar zich toe en dwong de tegenstander in het defensief. Behoudens een schot van Balotelli kwam de formatie van Prandelli nauwelijks nog in de buurt van het doel van de opponent.

Mandzukic

In de 72e leidde het Kroatische offensief tot de gelijkmaker, na de eerste onzekerheid in de Italiaanse defensie.

Giorgio Chiellini beoordeelde een voorzet verkeerd en gaf daardoor Mario Mandzukic de gelegenheid van van dichtbij in te schieten. Dat deed hij zonder aarzeling. Het was voor Mandzukic alweer de derde treffer van het toernooi.

Later op de avond versloeg Spanje Ierland met 4-0. Omdat de titelverdediger het in het laatste groepsduel opneemt tegen Kroatië, heeft Italië tegen de Britten alle kans om zich te plaatsen voor de kwartfinales.

Lees alles over het EK op onze special