AMSTERDAM - De aandeelhouders van Ajax hebben donderdag ingestemd met de benoeming van Hans Wijers, Theo van Duivenbode en Leo van Wijk in de raad van commissarissen.

Dat gebeurde tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering van de beursgenoteerde club.

Met de nieuwe commissarissen haalt Ajax een paar zwaargewichten uit het bedrijfsleven binnen. Wijers, die voorzitter van de raad wordt, is oud-topman van chemieconcern AkzoNobel.

Van Wijk leidde jarenlang de luchtvaartmaatschappij KLM en heeft nog altijd een een topfunctie bij moederbedrijf Air France-KLM.

Van Duivenbode is een oud-profvoetballer met veel bestuurlijke ervaring, onder meer bij de KNVB.

Het is de bedoeling dat de rvc uiteindelijk weer uit vijf personen komt te bestaan. De vorige raad, met onder anderen Johan Cruijff en Edgar Davids, trad eerder dit jaar af na een slepend intern conflict.

De nieuwe rvc van Ajax gaat op korte termijn op zoek naar een technisch manager en een voorzitter van de directie.

''Deze laatste persoon moet niet alleen verstand en ervaring op het gebied van internationale voetbalzaken hebben, maar ook duidelijkheid scheppen over bevoegdheden en verantwoordelijkheden in de organisatie'', lichtte Wijers toe op de website van Ajax.

Rust creëren

Wijers sprak van een belangrijke dag voor Ajax, de club waarvan hij naar eigen zeggen al jaren fan is. ''We kunnen weer aan de toekomst gaan werken. Waar het ons nu in de allereerste plaats om gaat, is het creëren van bestuurlijke rust."

"Rust waardoor iedereen zich kan concentreren op waar het bij een voetbalclub als Ajax om gaat: de club weer dichter bij de Europese top brengen met attractief en aanvallend voetbal. Dit door voornamelijk zelf opgeleide spelers en binnen gezonde financiële kaders.''

Wijers: ''Het laatste decennium is Ajax in een steeds diepere crisis terechtgekomen. Op Europees niveau spelen we zelfs al zestien jaar geen noemenswaardige rol meer. Daar moet snel verandering in komen.''